tändstål

Bästa tändstålet (Bäst i Test)

Naturlabbet, Publicerad den 17 januari 2023

Tändstålet är ett enkelt, men samtidigt användbart verktyg när du är ute i naturen och ska laga mat. Det största fördelen med ett tändstål är att det räcker betydligt längre jämfört med en tändare eller tändstickor.

Ett tändstål brukar nämligen gå att använda ungefär 5000-7000 gånger innan det behöver bytas ut, vilket är betydligt mer jämfört med en tändare eller tändstickor.

I denna artikel kommer vi att titta på de bästa tändstålen på marknaden och hjälpa dig att hitta det tändstålet som passar dina behov bäst.

Bästa tändstålet

Efter att ha testat ett flera tändstål, kan vi med säkerhet säga att Light My Fire Firesteel Bio Army är det mest imponerande tändstålet. Det är ett tändstål av hög kvalitet som är effektivt och tål vatten väldigt bra. Detta gör det till ett pålitligt val i alla väderförhållanden.

Om du är på jakt efter ett tändstål, så är detta det tändstål som vi rekommenderar.

Men vi vill också nämna att Kupilka Firesteel 8 är ett bra alternativ, särskilt för nybörjare eftersom det är något enklare att skapa gnistor med det.

Nedan går vi igenom de tändstål som vi testat och tittat närmare på.

1. Light My Fire (Firesteel Bio Army) - Bästa tändstålet

Light My Fire Bio Army

Light My Fire Bio Army är ett perfekt tändstål för dig som söker en pålitligt, men samtidigt högkvalitativt tändstål. Det är ett tändstål som aldrig sviker, oavsett väderförhållandena.

Dess låga vikt på 61,7 gram och förmågan att tändas upp till 12 000 gånger, gör det till ett av de mest hållbara tändstålen på marknaden. Och med sitt svårslagna pris, så är det inte svårt att förstå varför det är ett av de mest populära tändstålen.

Tändstålet har också en låg vikt på 61,7 gram och det kan tändas upp till 12 000 gånger, vilket ger det en mycket lång hållbarhet. Det är också ett av de mest prisvärda tändstålen vilket har gjort det till ett av de mest populära tändstålet på hela marknaden.

Det är det perfekta tändstålet för alla utomhusaktiviteter som vandring, camping eller överlevnad. Och med en inbyggd nödvisselpipa, kan du känna dig trygg och beredd, oavsett vad som än händer.

2. Kupilka Firesteel 8 - Bäst för nybörjaren

Kupilka Firesteel 8

Kupilka Firesteel 8 är ett tändstål som sticker ut i mängden med sin finsk design och användarvänlighet. Det är ett tändstål som verkligen har allt, snygg design, enkel användning och hög prestanda.

Det är lätt att skapa gnistor med tändstålet och är vinnare av flera utmärkelser, däribland Scandinavian Outdoor Award (SOA) på grund av dess höga prestanda.

Vad som gör Kupilka Firesteel 8 unikt är att det är utformat för att ge en balans mellan mjukhet och hårdhet, vilket gör det lätt att skapa gnistor, samtidigt som det har en ganska lång hållbarhet.

Vi upplever även att detta tändstålet är i liknande klass som Light My Fire Bio Army, men nackdelen är att det inte går att tända lika många gånger. Dock anser vi att det är något enklare att skapa gnistor med Kupilka Firesteel 8 vilket gör det till ett väldigt bra val för nybörjaren.

3. Bushcraft Survival - Morakniv

Morakniv Bushcraft Survival

Morakniv Bushcraft Survival ser till så att du får med dig allt som du behöver för äventyret. Det kombinerar en kraftig survivalkniv med en slipad rygg som går att användas med tändstålet som kommer med kniven.

Om du letar efter en kniv och ett tändstål samtidigt, så är denna produktet ett väldigt bra val. Detta gör det också enklare att hålla reda på dina verktyg och hålla koll på dem i packningen.

En av nackdelarna med tändstålet är dock priset, och det kommer inte heller vara ett bra alternativ om du inte behöver en kniv på köpet. Men om du letar efter ett allt-i-ett-verktyg, så kan är Morakniv Bushcraft Survival vara ett bra val.

4. Coghlan's Flint Starter

Coghlan's Flint Starter

Coghlan's Flint Starter är det budgetvänliga alternativet på denna listan. Det är ett tändstål som kan tända ungefär 4000 eldar.

Överlag så är det ett helt okej tändstål, men det är inte i samma klass som exempelvis Light My Fire eller Kupilka Firesteel 8. Det har inte samma hållbarhet och det är inte lika enkelt att skapa gnistor med detta tändstål, jämfört med de andra alternativen.

Om du däremot letar efter det billigaste tändstålet, så kan Coghlan's Flint Starter vara ett bra val. Men om du söker efter ett med högre kvalitet och prestanda, så rekommenderar vi att välja något av de andra tändstålen på denna listan.

Hur gör man upp eld med tändstål?

Att skapa en eld med hjälp av ett tändstål är en ganska enkel process, men det kräver samtidigt lite förberedelse och förståelse för de olika stegen.

Först och främst, så behöver du börja med att samla ihop lättantändliga material såsom torrt gräs eller näver, samt förbereda mindre vedpinnar som du kan använda senare för att bygga upp din elden.

Därefter kan du göra upp en eld med tändstålet.

  1. Placera det lättantändliga materialet i en lämplig eldstad, såsom ett kärl eller en eldplats.
  2. Placera tändstålet mot ferrocerium-staven och skrapa metallplattan mot staven med ett hårt tryck, samtidigt som du riktar staven några centimeter ifrån det lättantändliga materialet. Detta skapar små gnistor som faller ner på tändmaterialet och startar igång elden.
  3. Fyll på med lite mer tändsmaterial. Börja med mindre vedpinnar, och bygg sedan på med större vedpinnar tills du har fått igång en bra eld.

Rätt förberedelser kan framförallt göra en stor skillnaden mellan en framgångsrik eld och ett misslyckande. Så se till att du har ett bra tändstålet och att du förbereder dina material innan du börjar tända din eld.

Hur länge räcker ett eldstål?

Beroende på vilket tändstålet du väljer så kommer det att räcka olika länge. Vissa tändstål kan användas ungefär 5000 gånger, medan andra håller upp till 12000 gånger beroende på tändstålets kvalité.

Livslängden på tändstålet beror dock inte bara på dess kvalitet,utan också på din erfarenhet och tändningsteknik. En erfaren användare med bra tändningsteknik brukar kunna få tändstålet att räcka ungefär dubbelt så länge som en nybörjare.

Detta beror främst på att på att nybörjare kan ha svårt med att skapa bra gnistor eller att de börjar med för stora vedbitar, vilket gör det svårare att få igång en eld.Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar