åska

Tälta när det åskar? Är det farligt?

Naturlabbet, Publicerad den 13 april 2023

Det är en ljummen sommarkväll och du har precis slagit upp ditt tält på en vacker plats i de svenska skogarna. Plötsligt hör du mullret av åska i fjärran, och du börjar undra, är det säkert att tälta när det åskar?

I den här artikeln kommer vi att utforska riskerna med att tälta under åskväder, lära oss hur man bäst förbereder sig och hanterar situationen, samt ge värdefulla tips för att minimera riskerna och skydda både dig och din utrustning.

Faror med åska: Blixtar och risken för vandrare

Åska är ett atmosfäriskt fenomen som uppstår när en elektrisk urladdning sker mellan moln, eller mellan moln och jordytan.

Denna elektriska urladdning, som vi känner som blixt, genererar en massiv energiutlösning som kan orsaka skador på både människor och egendom.

Blixtnedslag är extremt kraftfulla, och kan orsaka allvarliga brännskador eller dödsfall hos människor som träffas. Dessutom kan blixtnedslag orsaka bränder och skador på träd, vilket kan leda till sekundära faror i skogsområden.

När en blixt slår ner i närheten så genereras också ett elektriskt fält runt nedslagsplatsen. Detta elektriska fält kan sträcka sig över flera meter och är farligt för människor och djur som befinner sig i dess närhet.

Blixtar följer däremot ofta den kortaste och minst motståndskraftiga vägen till marken. Det innebär att höga objekt, som träd och bergstoppar, är mer benägna att drabbas av blixtnedslag.

Att tälta under ett högt träd eller på en högplatå ökar därför risken för att bli träffad av blixten.

För att skydda dig från åskans faror är det därför viktigt att lära sig hur man väljer en säker plats att tälta och hur man ska agera om åskan kommer närmare.

Identifiera åskväder: Tecken och varningar

Att veta när ett åskväder är på väg kan hjälpa dig att förbereda dig och fatta säkra beslut när du är ute i naturen. Här är några tips för att identifiera åskväder och tecken på att åska kan vara nära:

  1. Observera molnen: Åskväder är ofta förknippade med kraftiga, mörka och lågt hängande moln. Om du ser att molnen blir mörkare och tyngre, och särskilt om de har en grönaktig nyans, kan det vara ett tecken på att åska är på väg.
  2. Lyssna efter åska: Åska är ljudet av luften som expanderar snabbt runt en blixt, och det kan höras på avstånd. Om du hör muller eller knakande ljud i fjärran, är det troligt att åskan är på väg.
  3. Känn av luften: En plötslig temperaturförändring, särskilt en snabb nedkylning, kan vara ett tecken på att åska närmar sig. En ökning av luftfuktigheten och en känsla av tryckande värme kan också vara indikatorer.
  4. Håll koll på väderprognoser: Innan du ger dig ut på din vandring eller campingtur, kontrollera väderprognoser för området du planerar att besöka. Väderappar och radiosändningar kan ge viktig information om förväntade åskväder och varningar.
  5. Beräkna avståndet: Om du ser en blixt, kan du uppskatta hur långt bort åskan är genom att räkna antalet sekunder mellan blixten och åskan, och sedan dela med tre. Det ger dig ett ungefärligt avstånd i kilometer. Om tiden mellan blixten och åskan sedan minskar, betyder det att åskan kommer närmare.

Genom att vara medveten om tecknen på åskväder och hålla koll på väderprognoser kan du fatta informerade beslut om hur du bäst skyddar dig och din tältutrustning när du är ute på äventyr i naturen.

Välja en säker plats för tältning under åskväder

För att minimera riskerna vid åskväder är det viktigt att välja en lämplig och säker plats att slå upp tältet.

Välj en plats som ligger på en något lägre höjd än omgivningen, men inte så lågt att du riskerar att bli översvämmad vid kraftigt regn när du tältar.

Tänk på att undvika platser där vatten kan samlas eller rinna igenom, som sluttningar och dalgångar.

Du kan också sätta upp ditt tält i närheten av mindre träd och buskar som kan erbjuda skydd mot vinden och fungera som en buffert mot blixtnedslag.

Undvik dock att tälta direkt under större träd, eftersom det ökar risken för att bli träffad av blixten eller fallande grenar.

Platser att undvika

När du letar efter en plats att tälta är det viktigt att undvika vissa områden som kan öka risken för blixtnedslag och andra faror.

Här är några platser du bör undvika:

  1. Högplatåer och öppna fält: Blixtar är mer benägna att slå ner på höga och öppna platser, så undvik att sätta upp ditt tält på bergstoppar, kullar eller stora öppna fält. I stället leta efter en plats som är skyddad av någon form av naturlig barriär, som en lägre kulle, en rad buskar eller en grupp av mindre träd.
  2. Nära enstaka träd och höga objekt: Blixtar söker ofta den kortaste vägen till marken, vilket innebär att höga objekt, som enstaka träd eller konstruktioner, är mer benägna att drabbas av blixtnedslag. Undvik att sätta upp ditt tält under eller i närheten av dessa objekt.
  3. Nära vattendrag: Blixtar kan orsaka elektriska strömmar i vatten, vilket kan vara farligt för människor som befinner sig i närheten. Dessutom kan vattendrag snabbt stiga och översvämma området vid kraftigt regn. Avstå från att tälta nära sjöar, floder, bäckar eller andra vattendrag under åskväder.

Hantera åskväder i närheten: Hur ska man evakuera?

I vissa fall kan det vara nödvändigt att evakuera tältet och söka skydd på en säkrare plats om man upplever att den nuvarande tältplatsen inte är säker.

Här är några riktlinjer för att bestämma när och hur man ska evakuera:

  1. Identifiera säkra platser att söka skydd: Om åskan kommer mycket nära och du bedömer att din nuvarande plats inte är säker, överväg att evakuera tältet och söka skydd i en tät skog, en lägre dalgång eller en annan plats som erbjuder naturligt skydd från blixtnedslag.
  2. Vad man ska undvika när man tvingas lämna tältet: Om du inte har tid att ta med dig tältet, se till att du är klädd i lämpliga kläder och skor för att skydda dig från regn och kyla. Lämna metallföremål, som vandringsstavar och kamerautrustning, i tältet för att minska risken för att bli träffad av blixten.

Om du har tid, så finns det även dem som väljer att spänna upp en ståltråd över tältet som fungerar som en skyddande/avledande bur som man leder ner i marken – det kan hjälpa till att leda blixten runt tältet istället för genom det. Däremot så bygger ju detta på att man har tagit med sig ståltråd ut i skogen.

Genom att vidta dessa åtgärder när åskan kommer nära kan du öka din säkerhet och minimera risken för skador på dig och din utrustning.



Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar