vandringsmat

Hur många kalorier förbränner man på vandring? (Kaloriförbrukning)

Naturlabbet, Publicerad den 25 januari 2023

Vandring är en av de mest effektiva sätten av motion. Det är en aktivitet som alla kan utföra och det ger oss möjlighet att uppleva naturen och vildmarken. Men det är inte bara en härlig upplevelse, det är också ett utmärkt sätt att förbränna kalorier.

Men hur många kalorier förbränner vi under en vandring? Och vad är det som påverkar vårt energibehov under en vandringstur?

I denna artikeln kommer vi att dyka djupare in i detta ämne och utforska hur mycket energi som krävs för att genomföra en vandringstur, samt vad som påverkar vårt energibehov.

Hur många kalorier förbränner man på en vandring?

En person som väger 70 kg kan förvänta sig att förbränna 400 kalorier per timme under en vanlig vandring. Men det är viktigt att notera att det kan variera något från person till person. Det beror på olika faktorer som kroppsvikt, ålder, kondition och gångstil.

En annan viktig faktor på kaloriförbrukningen är vikten på ryggsäcken man bär med sig. När man bär en ryggsäck med mycket saker kan man räkna med att förbränna mer kalorier.

Om ryggsäcken exempelvis väger 15 kg kan man räkna med att man förbränner ungefär 500 kalorier per timme för en person som väger 70 kg. Det beror på att det kräver mer ansträngning från kroppen att bära en tung ryggsäck och därmed ökar energiförbrukningen.

Tid: Förbrukad energi:
30 minuter 250 kcal
1 timme 500 kcal
2 timmar 1000 kcal
4 timmar 2000 kcal
6 timmar 3000 kcal
8 timmar 4000 kcal

På en längre vandring, som är 8 timmar, kan man därför räkna med att förbränna mellan 4000-4500 kalorier totalt under en dag.

Det är en betydande mängd kalorier och det är därför viktigt att se till att ha tillräckligt med mat för att hålla energinivån uppe under dagen.

Vilken typ av mat ska du ta med dig på en vandring?

När det gäller mat för vandring är det viktigt att välja livsmedel som ger tillräckligt med energi för att hålla dig igång under dagen. Samtidigt som maten vara lätt att bära och inte för tung, för att hålla nere vikten på ryggsäcken.

Några energirika livsmedel som är lämpliga för vandringar är:

  • Nötter och frön
  • Torkad frukt
  • Pasta
  • Oliver i olja
  • Ölkorv
  • Ris
  • Frystorkad mat
  • Havregryn

Dessa livsmedel ger dig en bra energikick och hjälper till att hålla igång under långa vandringar.

Personligen så har jag haft bra erfarenheter av att ta med mig frystorkad mat, nötter, oliver i påse, ölkorv, choklad och snickers. Detta gjorde jag exempelvis för min 7-dagars vandring mellan Abisko-Nikkaluokta, samt bestigningen av Kebnekaise.

För att göra det enklare för mig att hålla koll på mitt energibehov delade jag även upp maten i packpåsar innan vandringen där en påse motsvarade mellan 3500-4000 kalorier.

Detta gjorde det lätt att ha koll på mitt kaloriintag och att jag fick med mig tillräckligt med mat för att kunna klara vandringen, även om jag gick på ett energiunderskott. Du kan se en bild på detta nedan.

mat för vandring

Ett annat tips är att också ta med lite reservmat för att vara förberedd på eventuella oväntade händelser som exempelvis dåligt väder som kan göra att vandringen tar längre tid än planerat.

Detta kan vara ett bra sätt att säkerställa att du har tillräckligt med mat och energi för att klara av vandringen. Detta gäller speciellt om du vandrar på platser där det inte finns så mycket folk.

Hur får man i sig den energin man behöver?

Att få i sig tillräckligt med energi är avgörande för att ha kraft och uthållighet under längre vandringar. Men vad är det bästa sättet att få i sig den energin man behöver?

En bra början för att fylla på med energi är genom att ta med sig lätta men energitäta mellanmål som nötter och torkad frukt. Dessa livsmedel är lätta att bära med sig och har högt energiinnehåll per viktenhet, vilket gör det enkelt att fylla på med energi när man känner att man behöver det.

Det är också viktigt att tänka på saltbehovet under vandringen, och då är det bra att exempelvis ha med sig oliver, salamichips och ölkorv. Dessa livsmedel ger dig lite extra salt som är viktigt att få i sig när man svettas mycket, eftersom salt hjälper kroppen att reglera syra-basbalansen och ämnesomsättningen.

När det är dags för lunch eller middag är det bra att välja energitäta och lätta alternativ som pasta, ris eller couscous. Dessa matvaror ger dig också mycket energi per viktenhet och är lätta att bära med sig.

Ett annat bra alternativ är frystorkad mat, det är väldigt lätt att förbereda och ger dig tillräckligt med energi. Frystorkad mat går att tillaga på under 10 minuter. Det enda du behöver göra är att koka upp vatten på ett gasolkök, och tillsätta det till maten och vänta 3-5 minuter.

Till frukost är havregrynsgröt ett bra val, det ger dig en bra start på dagen och är lätt att förbereda. Du kan använda pulvermjölk istället för vanlig mjölk och tillsätta torkad frukt, nötter och frön för att göra den mer mättande och fyllig.

Att planera och välja rätt mat är avgörande för att hålla energinivån uppe och få det mesta ut av din vandring. Det är viktigt att ta hänsyn till både energiinnehållet och vikten på maten som du väljer att ta med dig, så att du säkerställer att du har tillräckligt med energi för att klara av dagen och samtidigt inte bär med dig för mycket onödig vikt.

Ett smidigt sätt att göra detta på är att dela upp maten i olika påsar för varje dag för att säkerställa att du har tillräckligt med mat med dig under vandringen.Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar