mat vandring

Bästa frystorkade maten (Bäst i Test)

Naturlabbet, Publicerad den 26 september 2022

På längre vandringar är frystorkad mat det självklara valet. Frystorkad mat är kaloririk, lätt att bära, och kan tillagas och förberedas snabbt genom att tillsätta varmt vatten.

Det finns samtidigt många olika märken och varianter av frystorkad mat på marknaden, vilket kan göra det svårt att välja rätt. Några tillverkare av frystorkad mat är Real Turmat, Trek'n Eat, Blå Band, Summit to Eat och Lyofood.

För att göra det enklare för dig att välja den bästa frystorkade maten för din nästa vandring så har vi sammanställt en lista över den bästa frystorkade friluftsmaten nedan.

Bästa frystorkade maten

Under mina vandringar så har jag testat på många olika frystorkade maträtter, och jag måste säga att en del av dem är riktigt bra, medan andra inte är så bra.

En av mina favoriträtter för vandringar är Real Turmat Pulled Pork With Rice, medan en rätt som jag aldrig kommer att köpa igen är Beef with Potato And Bearnaise från Blåband.

Nedan går vi igenom den bästa frystorkade maten på marknaden just nu.

1. Real Turmat - Pulled Pork With Rice

Real Turmat Pulled Pork With Rice

Real Turmat Pulled Pork With Rice är min egna favorit när det kommer till frystorkad friluftsmat. Denna maträtten har både att högt energiinnehåll på 547 kcal och är fruktansvärd god.

Rätt är baserad på ris, gjord med långsamt kokt fläsk i bitar och den är både gluten- och laktosfri, vilket är ett stort plus.

På min senaste långvandring mellan Abisko och Nikkalouta så var detta är fruktansvärd god rätt att avsluta dagen med, så spara den gärna till de lite tuffare dagarna när du kanske behöver något extra för att pigga upp dig.

En nackdel med denna maträtt är däremot att priset är något högre jämfört med frystorkade maträtter från andra tillverkare såsom Blå Band.

2. Real Turmat - Beef Stew

Real Turmat Beef Stew

En annan god frystorkad måltid från Real Turmat är deras Beef Stew. Det är en god gryta den består av grönsaker, svamp, ris och nötkött och har ett energiinnehåll på 471 kcal.

Även om denna maträtten har ett något lägre energiinnehåll än Pulled Pork With Rice, men det är fortfarande ett bra alternativ som jag gillar.

En nackdel även för denna måltid är att den är dyrare jämfört med frystorkade maträtter från andra tillverkare.

3. Trek'n Eat Beef Casserole With Noodles

Trek'n Eat Beef Casserole With Noodles

En annan god frystorkad måltid som brukar ligga högt upp på de flesta topplistorna är Trek'n Eat Beef Casserole With Noodles. Detta är en en riktig smakrik köttgryta som kommer pigga upp din kropp efter en dag ute på äventyr.

Denna frystorkade rätten har ett rätt lågt kaloriinnehåll på endast 364 kcal, vilket vi tycker är en stor nackdel jämfört med flera andra frystorkade rätter.

Den är däremot väldigt god och den kan vara värd att testa om du ska ge dig ut på en lättare vandring där du inte bränner lika många kalorier.

4. Blå Band Taco Gryta

Blå Band Taco Gryta

Blå Band är ett välkänt märke som har många frystorkade maträtter och deras Taco Gryta är en av deras godaste.

Blå Band Taco Gryta tillhör också en av de maträtter med högst energiinnehåll med sina 643 kalorier.

Om du vill lyxa till det rejält är det riktigt gott att ta med egna tacochips som du kan mosa att blanda i denna maträtten. Det höjer tacogrytan till en ny nivå.

5. Real Turmat Vegan Chili Stew With Beans

Real Turmat Vegan Chili Stew With Beans

Om du letar efter ett gott vegetariskt alternativ så är Real Turmat Vegan Chili Stew With Beans riktigt bra. Det är en välkryddad och fyllig vegansk chili gryta med mycket smak.

Detta är också den vegetariska och frystorkade friluftsmaten som jag skulle säga är den bästa på marknaden. Den är faktiskt också rätt så populär bland icke-vegetarianer på grund av sin goda smak och proteininnehåll.

Måltiden innehåller 566 kcal och är både laktos- och glutenfri.

6. Blå Band Pasta Fusilli Pomodoro

Blå Band Pasta Fusilli Pomodoro

Ett annat bra vegetatiskt alternativ är Blå Bands Pasta Fusilli Pomodoro. Detta är en simpel med god pastarätt bestående av pasta och en tomatsås och är därmed ett perfekt vegetariskt alternativ.

Denna maträtten innehåller 412 kalorier vilket är ett av de lägsta kaloriinnehållen av frystorkade livsmedel på vår lista.

Om du letar efter en enkel och god vegetarisk måltid tror vi dock att detta kan vara ett bra alternativ.

tillaga frystorkad mat

Vad är fördelarna med frystorkad mat?

En största fördelarna med frystorkad mat är att den är kaloririk relaterat till sin vikt, lång hållbarhet, lätt att bära och snabbt kan tillagas och förberedas genom att tillsätta vatten.

På längre vandringar, på 4 dagar eller mer, så skulle jag själv säga att den låga vikten är den största fördelen med frystorkad mat.

Frystorkad mat kan väga 3-5 gånger så lite som vanlig mat med samma mängd energi, vilket gör skillnaden i vikt betydande. Dessutom tar det mycket mindre plats i ryggsäcken, vilket också är en fördel.

Nackdelar med frystorkad mat skulle jag säga är priset och att det kanske kan bli lite enformigt att äta frystorkad mat under en hel vecka.

Jag har däremot aldrig upplevt att frystorkad mat skulle vara enformigt eftersom det finns så många olika rätter att välja mellan. Men om man tror att det kommer bli enformigt kan man ta med lite färskvara som man kan äta under de 1-2 första dagarna.Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar