Sawyer Mini SP128

Sawyer Mini SP128 - Det ultimata vattenfiltersystemet

Naturlabbet, Publicerad den 18 januari 2023

Om du också är en friluftsentusiast eller planerar en vandring där tillgången på rent vatten kan vara begränsad, så är Sawyer Mini SP128 det perfekta verktyget för dig.

Denna lilla men kraftfulla filtreringsenhet är utformad för att filtrera upp till 378 000 liter vatten, och den är enkel att använda och bära med dig på längre vandringar.

Är Sawyer Mini SP128 ett bra vattenfilter?

Sawyer Mini SP128 är liten nog att få plats i din ytterfacket på ryggsäck eller i din ficka med en vikt på 56 gram, men den är samtidigt kraftfull nog att filtrera vatten från alla sorters bäckar, sjöar eller andra vattenkällor.

Vattenfiltret använder sig av en 0,1 mikrons membranfilterteknik för att ta bort bakterier, protozoer och virus från vattnet, så att det är säkert för dig att dricka vattnet. Det filtrerar bort bakterier såsom salmonella, kolera, leptospiros, E. coli m.m.

En av de bästa sakerna med Sawyer Mini SP128 är att det är så enkelt att använda. Du kan sätta filtret på en vattenflaska och dricka direkt från flaskan, eller så kan du använda det mer som en pump för att filtrera vattnet.

Jag har använt och testat Sawyer Mini SP128 under flera camping- och vandringsturer, och än så länge har aldrig svikit mig trots att vattnet ibland har varit riktigt dåligt eller smutsigt.

Under en vandring stötte jag på vatten som var riktigt dåligt - men filtret fungerade riktigt bra även denna gången. Jag har också använt samma filter under de senaste 1,5 åren utan att behöva byta ut det, vilket visar på den långa livslängden.

Om du däremot vill få filtret att hålla länge kommer du däremot behöva rengöra det, vilket kan vara lite jobbigt. Om du inte rengör det kommer filtret bli väldigt trögt vilket gör det mycket svårare att filtrera vattnet.

Fördelar med Sawyer Mini SP128

Nedan går vi igenom några av fördelarna med Sawyer Mini SP128:

  • Kraftfull filtrering: Sawyer Mini SP128 använder sig av en 0,1 mikrons membranfilterteknik, som tar bort bakterier, protozoer och virus, så att vattnet blir säkert att dricka.
  • Lätt att använda: Det är enkelt att använda filtret och du kan exempelvis sätta det på en flaska, och sedan dricka direkt från flaskan.
  • Lätt att ta med sig: Sawyer Mini SP128 väger endast 56 gram vilket gör det enkelt att bära med sig på äventyret.
  • Långvarigt filtereffekt: Filtret håller länge och kan filtrera upp till 378 000 liter vatten. Du kommer dock behöva rengöra filtret emellanåt.
  • Praktiskt: Det är ett utmärkt verktyg för friluftsentusiaster, backpackers och vandrare, eftersom det ger dig en enkel åtkomst till rent vatten och skyddar mot alla typer av vattensjukdomar.
sawyer mini

Nackdelar med Sawyer Mini SP128

Nedan går vi igenom några av nackdelarna med Sawyer Mini SP128

  • Priset: En av de största nackdelarna med Sawyer Mini SP128 är priset. Även om det är en högkvalitativ och hållbar produkt, kan den vara dyrare än vissa andra vattenfiltreringsalternativ på marknaden.
  • Filtreringen: Sawyer Mini SP128 kräver manuell filtrering för att rengöra vattnet, detta kan vara en nackdel för vissa användare, särskilt de med svagare handstyrka. Om du inte rengjort filtret eller vattnet är mycket dåligt kan det bli lite trögt att filtrera vattnet, men det går.
  • Underhåll: Filtret behöver rengöras rätt så ofta om du filtrerar riktigt dåligt vatten. Detta kan vara en nackdel om du behöver använda det under längre perioder. Om du inte rengör filtret blir det en väldigt trög filtrering, vilket gör det tar längre tid att rengöra vattnet.

Slutgiltiga tankar om Sawyer Mini SP128

Efter att ha testat Sawyer Mini SP128 är ett bra val för friluftsentusiaster, preppers eller vandrare som söker ett litet och kraftfullt vattenfilter.

Det använder sig av en 0,1 mikrons membranfilterteknik för att ta bort bakterier, protozoer och virus från vattnet, så att det är säkert för dig att dricka.

Det är enkelt att använda, lätt att ta med sig och har en lång livslängd. Det kan dock vara lite jobbigt att rengöra filtret för att få det att hålla länge, vilket är något som du behöver vara medveten om.

Överlag så är Sawyer Mini SP128 dock ett praktiskt och pålitligt vattenfilter för friluftsentusiaster och vandrare, och det är helt klart en produkt som jag kan rekommendera.Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar