Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

filtrera vatten i naturen

Bästa Vattenfilter - Säkra Dricksvatten på Vandringen

Naturlabbet, Publicerad den 18 maj 2023

När du beger dig ut på en vandring kan du lätt fyllas av frihetskänslan att vara omgiven av de sjungande träden och sprudlande bäckarna. Men även den mest idylliska skogen kan dölja en potentiell fara - osäkert dricksvatten.

Här kommer ett vattenfilter in i bilden. Ett bra vattenfilter är inte bara en bekvämlighet - det kan vara skillnaden mellan en minnesvärd vandring och en obehaglig upplevelse.

Även det klaraste, renaste vatten kan innehålla osynliga föroreningar, bakterier och parasiter som kan skapa allvarliga hälsoproblem. Att ha tillgång till rent, säkert vatten är helt enkelt oumbärligt på vandringen, särskilt på längre turer där du inte kan ta med dig allt vatten du behöver.

I denna guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att välja och använda det bästa vattenfiltret för dina vandringsäventyr.

De 5 bästa vattenfiltren

Vattenfilter kan vara lika olika som de terränger du kan stöta på under dina vandringar. Vissa är utformade för att vara lätta och kompakta, perfekta för snabba dagsturer.

Andra är robusta, konstruerade för att hantera stora mängder vatten och tuffa förhållanden - de bästa följeslagarna för långdistansvandringar eller expeditioner.

Nedan presenterar vi de fem bästa vattenfiltren som vi anser står ut från mängden.

1. Sawyer Mini SP128

Sawyer Mini SP128

När det gäller bärbara vattenfilter, är det få märken som kan jämföra sig med Sawyer Mini SP128. Denna kompakta men kraftfulla filtreringsenhet är det perfekta verktyget för alla äventyrare, vandrare eller friluftsentusiaster.

Med en förmåga att filtrera upp till 378 000 liter vatten, är den här lilla enheten designad för att bäras på långa vandringar och ge dig tillgång till rent dricksvatten när tillgången kan vara begränsad.

Sawyer Mini SP128 väger dessutom bara 56 gram, vilket gör den otroligt lätt att bära med sig. Trots sin lilla storlek är den kraftfull nog att filtrera vatten från bäckar, sjöar eller andra vattenkällor som du kan stöta på under dina vandringar.

En nackdel med Sawyer Mini SP128 är dock att Sawyer Mini SP128 kräver manuell filtrering, vilket kan vara problematiskt för vissa användare, särskilt de med svagare handstyrka.

2. Grayl Geopress Purifier

Grayl Geopress Purifier

Grayl Geopress Purifier är mer än bara en vattenflaska - den är en fullständig och snabb vattenreningslösning för vandrare, campare och äventyrare.

Medan Sawyer Mini fokuserar på att vara kompakt och lättviktig, prioriterar Grayl Geopress snabbhet och kapacitet, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för dem som behöver rena större mängder vatten snabbt.

På bara åtta sekunder kan denna kraftfulla enhet rena och filtrera 710 ml vatten - betydligt snabbare än de flesta konkurrerande modeller på marknaden.

Medan GeoPress är snabb och effektiv, kommer det med några kompromisser. För det första, med en vikt på 450 g, är den betydligt tyngre än Sawyer Mini SP128.

Livslängden på dess filterpatron är också kort. Medan Sawyer Mini kan behandla upp till 378 000 liter vatten innan filtret behöver bytas, har GeoPress en kapacitet på endast 250 liter.

3. Katadyn Befree Flaska Filter

Katadyn Befree Flaska Filter

Katadyn Befree Flaska Filter kombinerar en vattenflaska och ett vattenfilter i en smidig och lättanvänd enhet. Den är särskilt användbar för korta vandringar, där du behöver rena vatten direkt från naturen.

Reningen sker med 0,1 mikrons precision, vilket reducerar protozoer med 99,9 % och bakterier med 99,9999 %. En noggrannhet i filtrering som är jämförbar med Sawyer Mini SP128.

En unik funktion hos Befree Flaska Filter är dess "EZ-Clean advantage". Om filtret blockeras av grumligt vatten, kan du enkelt rengöra det genom att skaka flaskan kraftigt.

En potentiell nackdel med Befree Flaska Filter är dess kapacitet. Medan både Sawyer Mini och Grayl Geopress Purifier kan rena större volymer vatten, har Befree Flaska Filter en kapacitet på cirka 1 000 liter.

4. Vattenfilter Lifestraw Personal

Vattenfilter Lifestraw Personal

Detta Ultralätta Sugrörsfilter är en fantastisk innovation för vattenrening på språng. Det är otroligt lätt och användarvänligt, och förvandlar mikrobiologiskt förorenat vatten till säkert, rent dricksvatten.

Med en vikt på bara 46 gram är det markant lättare än alla de andra filter vi har granskat. Denna minimala vikt, kombinerat med dess lilla storlek, gör det extremt portabelt och perfekt för dem som behöver hålla sin packning så lätt som möjligt.

En nackdel med sugrörsfiltret är dess kapacitet. Även om det kan rena upp till 1000 liter vatten. Dessutom, eftersom det fungerar som ett sugrör, är det mindre praktiskt om du behöver rena stora mängder vatten åt gången, som för matlagning eller för att fylla på vattenflaskor.

5. Aquatabs Vattenreningstabletter

Aquatabs Vattenreningstabletter

Aquatabs Vattenreningstabletter är ett enkelt och effektivt verktyg för att säkerställa att ditt vatten är säkert att konsumera. De rekommenderas bland annat av FN:s utvecklingsprogram och Världshälsoorganisationen (WHO).

Aquatabs är särskilt praktiska när du behöver rena större mängder vatten, exempelvis för matlagning. Till skillnad från de andra vattenfiltreringsmetoderna vi har diskuterat, kräver Aquatabs ingen hårdvara eller manuell filtrering.

En nackdel med Aquatabs är att de kräver väntetid. Till skillnad från andra vattenfilter, som ger rent vatten på sekunder, kräver Aquatabs att du väntar 30 minuter innan vattnet är säkert att använda.

Saker att tänka på när du väljer vattenfilter

När det gäller att välja det bästa vattenfiltret för dina behov är det viktigt att tänka på flera olika faktorer. Vilket filter du väljer kan i hög grad påverkas av dina specifika behov.

  • Vikt: Vikten på ditt vattenfilter kan spela stor roll om du planerar att vara på språng. För vandrare och campare kan ett lättare filter, som Ultralätt Sugrörsfilter eller Sawyer Mini, vara det mest lämpliga valet. Å andra sidan, om vikten inte är en stor fråga, kan ett tyngre men mer robust filter vara lämpligt.
  • Syfte: Varför du behöver ett vattenfilter kan också påverka vilken typ du väljer. Om du behöver filtrera vatten för matlagning, kan Aquatabs vattenreningstabletter vara ett utmärkt val, eftersom de kan rena stora mängder vatten på en gång.
  • Filterhastighet: Om du behöver renat vatten snabbt, är filtreringshastighet en viktig faktor. Filtersystem som Grayl Geopress Purifier, Katadyn Befree Flaska Filter och Ultralätt Sugrörsfilter kan ge rent vatten inom sekunder, medan Aquatabs Vattenreningstabletter kräver en 30-minuters väntetid.
  • Filterlivslängd: Filterlivslängd, eller hur mycket vatten ett filter kan rena innan det behöver bytas ut, är också viktigt att överväga. Några filter, som Lifestraw Personal, kan hantera 1000 liter vatten, medan andra, som Sawyer Mini, kan filtrera 378 000 liter.
  • Underhåll: En del filter kräver mer underhåll än andra. Till exempel behöver Sawyer Mini SP128 och Katadyn Befree Flaska Filter rengöras regelbundet för att säkerställa optimal prestanda, medan Aquatabs Vattenreningstabletter är underhållsfria.
  • Kostnad: Priset kan också vara en viktig faktor. Det är viktigt att jämföra kostnaden för själva filtret, liksom eventuella kostnader för filterbyte och underhåll.

slutändan kommer det bästa vattenfiltret för dig att vara det som bäst uppfyller dina specifika behov och preferenser. Genom att ta hänsyn till alla dessa faktorer kan du välja ett filter som säkerställer att du alltid har tillgång till rent, säkert vatten, oavsett var du befinner dig.

Övriga tips för att säkerställa rent dricksvatten

Att ha tillgång till rent vatten är av yttersta vikt under vandring eller någon form av friluftsaktivitet. Vatten är avgörande för vår överlevnad och för att bibehålla vår energi och klarhet under krävande fysiska aktiviteter.

Men att dricka direkt från naturens vattenkällor utan lämplig rening kan utsätta oss för sjukdomar och skadliga organismer.

När du är ute i naturen, försök alltid att hitta rinnande vatten, som bäckar eller floder. Dessa vattenkällor är generellt mindre benägna att innehålla patogener än stillastående vatten.

Även om du har ett pålitligt vattenfilter, är det bra att veta var du kan hitta vatten om du skulle tappa bort ditt filter eller det skulle gå sönder.

I händelse av att ditt vattenfilter går sönder, finns det flera metoder för att rena vattnet:

  • Kokning: En av de mest pålitliga metoderna för att rena vattnet är att koka det. Kokning dödar de flesta typer av skadliga organismer, inklusive bakterier, virus och parasiter. Vattnet bör koka i minst en minut för att vara säkert att dricka.
  • Kemiska reningstabletter: Om du har tillgång till dem, kan kemiska reningstabletter som Aquatabs vara ett bra alternativ. Dessa tabletter dödar bakterier, virus och parasiter och är lätta att bära med sig.
  • Nödfilter: Om du befinner dig i en situation där du behöver rena vatten utan tillgång till ett kommersiellt filter, kan du skapa ett nödfilter. Detta kan göras med en t-shirt, bandana eller annan fin vävnad som kan fungera som ett första steg för att filtrera bort större föroreningar. Dock kan detta inte ta bort mikroorganismer, så det bör kombineras med en annan metod, som kokning eller kemisk rening.

Kom ihåg, att förbereda sig för olika situationer och ha en backup-plan för vattenrening är lika viktigt som att ha ett pålitligt vattenfilter.

I denna artikeln har undersökt och jämfört flera olika vattenreningsalternativ, från robusta vattenreningssystem som Grayl GeoPress Purifier och Sawyer Mini, till ultralätta sugrör-filter, och till och med vattenreningsmetoder som inte kräver några specifika verktyg, som Aquatabs vattenreningstabletter.

Bland dessa rekommenderar jag starkt Sawyer Mini vattenfilter för sin kompakta storlek, lätthet, och effektivitet. Det är ett filter jag alltid har med mig på både stora och små vandringar, och det har aldrig svikit mig.Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar