fiska och vandra

5 vandringsleder för både vandring och fiske

Naturlabbet, Publicerad den 14 maj 2023

Sverige är fullt av fantastiska ställen att vandra och fiska. Från norr till söder, hittar du mängder av vackra vandringsleder och toppenställen att fiska. Men har du någonsin tänkt på att kombinera dessa två?

Med denna artikel vill vi inspirera dig till att prova just det. Vi kommer att gå igenom fem olika vandringsleder i Sverige som erbjuder bra fiskemöjligheter, och prata om allt från vad som gör varje led speciell till de bästa tiderna och platserna för fiske.

Så är du redo att ta ditt friluftsliv till nästa nivå och kombinera vandring med fiske? Låt oss börja!

Vandringsleder som kombinerar fiske och vandring

Det finns många vandringsleder i Sverige som också erbjuder fantastiska fiskemöjligheter. Nedan presenterar vi fem sådana leder, var och en med sin unika charm och potential för både vandring och fiske.

1. Höga Kustenleden

Höga Kustenleden är en av Sveriges mest älskade vandringsleder. Den sträcker sig över 130 kilometer, från staden Hornöberget till Örnsköldsvik, och erbjuder vandrare en chans att uppleva en del av världsarvet Höga Kusten på nära håll. Men visste du att Höga Kustenleden också erbjuder fantastiska möjligheter för fiske?

Ja, du hörde rätt. Höga Kustenleden är inte bara ett paradis för vandrare, utan också för fiskare. Den slingrar sig igenom både skogar och berg, men också längs stränder och sjöar där du kan kasta ut din fiskelina. Du kan hitta allt från gädda och abborre i de insjöar du passerar, till havsfisk som torsk och sill vid kusten.

Det som gör Höga Kustenleden extra speciell är dess variation. En dag kan du vandra genom tät skog, nästa dag kan du fiska vid en glittrande sjö eller vid havet. Det är verkligen en vandringsled i Sverige som har något för alla.

Och vad säger andra vandrare och fiskare om Höga Kustenleden? Användarrecensioner visar att de älskar ledens mångsidighet och skönhet. Många nämner hur de kunde njuta av en lugn fiskedag vid en sjö, för att sedan ta sig an en utmanande vandring nästa dag. Andra berättar om den spänning de kände när de fick napp, och den glädje de upplevde när de kunde laga sin egen fångade fisk över en öppen eld på kvällen.

2. Grövelsjöfjällen

Grövelsjöfjällen är en av de mest imponerande vandringsområdena i Sverige. Den erbjuder vandrare en oförglömlig upplevelse med dess hisnande vyer, dramatiska bergstoppar och lugna sjöar. Men vet du vad som gör Grövelsjöfjällen ännu mer speciellt? Jo, dess fantastiska fiskevatten!

Grövelsjöfjällen ligger i norra Dalarna och sträcker sig upp mot Norges gräns. Här finns otaliga sjöar och vattendrag fyllda med fiskarter som öring och röding. Båt och kanot finns att hyra på vissa platser.

Så varför inte kombinera din vandring med lite fiske? Tänk dig att sätta upp tältet vid en sjö, kasta ut din fiskelina och bara njuta av naturens lugn och ro medan du väntar på napp.

Med fiskekort för Dala fjällfiske och Särna-Idre vattendrag så täcker du nästan hela området kring Grövelsjöfjällen. Fiskekort finns att köpa på serviceställen i Grövelsjöfjällen.

3. Sörmlandsleden

Sörmlandsleden, belägen bara en kort bilresa från Stockholm, är ett sant paradis för både vandrare och fiskeentusiaster.

Med över 1000 kilometer markerade stigar som sträcker sig genom varierande och vacker natur, är det ingen överraskning att Sörmlandsleden är en av de mest populära vandringslederna i Sverige.

Men det är inte bara vackra vyer och sköna vandringar som gör Sörmlandsleden så speciell. Faktum är att ledens många sjöar och vattendrag erbjuder fantastiska möjligheter för fiske.

Tänk dig att stanna vid en spegelblank sjö mitt i din vandring, kasta ut din fiskelina och vänta på att en abborre eller kanske till och med en gädda ska nappa.

4. Padjelantaleden

Padjelantaleden, som sträcker sig över 140 kilometer genom några av Sveriges mest avlägsna och orörda landskap, är en dröm för varje äventyrare. Leden korsar Padjelanta Nationalpark, hem till stora insjöar, vidsträckta fjäll och enastående vildmark.

Men det är inte bara dess skönhet som lockar vandrare till Padjelantaleden. Nej, detta är också ett utmärkt ställe för att kombinera vandring med fiske.

Om du är en flugfiskare kommer du att älska de orörda vattendragen som kantas av fjällbjörk och det klara, kalla vattnet i parkens sjöar, perfekt för både öring och röding.

Kom ihåg att det är nödvändigt att köpa fiskekort för att få fiska i parkens vatten. Olika områden inom parken har olika regler och begränsningar, så det är viktigt att göra din forskning i förväg.

5. Jämtlandstriangeln

Sist men inte minst, låt oss ta en titt på en av Sveriges mest älskade vandringsleder: Jämtlandstriangeln. Denna led ligger i hjärtat av de fantastiska Jämtlandsfjällen och erbjuder en unik kombination av enastående naturskönhet och utmärkta fiskemöjligheter.

Jämtlandstriangeln är en relativt lättillgänglig led som sträcker sig mellan tre fjällstationer: Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. Vandringsleden är väl markerad och underhållen, vilket gör den till ett utmärkt val för både erfarna vandrare och de som är nya inom vandring.

Men det som verkligen gör Jämtlandstriangeln till något speciellt är dess fiskemöjligheter. Längs leden kommer du att stöta på flera sjöar och vattendrag som är rika på fiskarter som öring och röding. Fiskekort är nödvändiga och kan köpas från STF och andra återförsäljare.

Kopplingen mellan Vandring och Fiske

Vandring och fiske kan verka som två separata aktiviteter, men de kompletterar varandra otroligt bra. Att kombinera vandring och fiske ger dig en helt ny nivå av naturupplevelser och kan göra ditt friluftsliv ännu rikare.

Tänk på det så här: när du vandrar, rör du dig genom landskapet, klättrar över berg, vandrar genom skogar, korsar bäckar och sjöar. Du får se naturen i all dess skönhet. Men vad händer om du också kunde interagera med den på ett djupare sätt? Det är där fiske kommer in.

Fiske ger dig en chans att sätta dig ner, ta en paus och verkligen engagera dig i den plats du befinner dig på. Du får en djupare uppskattning för vattnets liv, från de små insekter som fiskarna äter till de stora rovfiskarna som lurar under ytan.

Det ger dig också en perfekt ursäkt att stanna på platser längre, upptäcka mer och kanske till och med hitta några hemliga pärlor som du skulle ha missat om du bara vandrade förbi.

Att kombinera vandring och fiske ger dig det bästa av båda världarna. Du får den fysiska utmaningen och äventyret av att vandra, samt den lugnande, meditativa upplevelsen av fiske. Och båda aktiviteterna ger dig en fantastisk utsikt över den svenska naturen.

Praktiska tips för att Kombinera Vandring och Fiske

Att kombinera vandring och fiske kan vara en otrolig upplevelse, men det kräver lite planering och förberedelse. Här kommer några tips som kan hjälpa dig att få ut det mesta av ditt fjällfiske:

  • Packa rätt: Att kombinera vandring och fiske innebär att du kommer att behöva packa lite mer utrustning än vanligt. Förutom dina vanliga vandringsprylar, kommer du att behöva ta med dig fiskeutrustning. Ett kompakt och lätt fiskespö är ett måste, liksom beten, krokar och lina.
  • Förbered dig: Innan du ger dig ut på din resa, ta reda på om du behöver ett fiskekort för de platser du planerar att besöka. Många vandringsleder i Sverige har bra fiskemöjligheter, men du kan behöva ett fiskekort för att fiska där. Det är också en bra idé att undersöka vilka fiskarter som finns i området, så att du kan packa rätt beten och utrustning.
  • Tänk på tiden: Fiske kan vara en tidskrävande aktivitet, så planera din vandring så att du har gott om tid vid varje fiskeplats. Kom ihåg att bästa tiden för fiske är ofta tidig morgon och sen kväll.
  • Respektera naturen: När du vandrar och fiskar, kom ihåg att alltid respektera naturen. Lämna inget skräp efter dig, och hantera fisken varsamt. Om du fångar en fisk som du inte planerar att äta, se till att släppa tillbaka den i vattnet så skonsamt som möjligt.

Att kombinera vandring och fiske kan vara en fantastisk upplevelse, men det kräver lite extra planering och förberedelser.

Med dessa tips i åtanke, är du redo att ge dig ut och upptäcka de fantastiska vandrings- och fiskemöjligheterna som Sverige har att erbjuda.Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar