tälta på kvällen

Guide till Tältutrustning & Tips för en Lyckad Upplevelse

Naturlabbet, Publicerad den 13 april 2023

Har du någonsin längtat efter att bryta dig loss från vardagens stress, lämna stadens ljud bakom dig och låta naturens skönhet och lugn omfamna dig? Då borde du ge dig ut på vandring eller tält upplevelse som tar dig tillbaka till det enkla och avslappnade livet i naturen.

Men för att säkerställa att ditt äventyr blir lyckat och bekvämt är det viktigt att ha rätt tältutrustning.

I den här guiden kommer vi att dyka djupt in i en värld av tältutrustning och gå igenom allt du behöver veta när du ska vandra och tälta.

Grundläggande tältutrustning

Att välja rätt tält är avgörande för en lyckad vandring och campingupplevelse. Det är din fristad från väder och vind och en plats för vila och återhämtning.

Här går vi igenom olika typer av tält och vad du bör tänka på när du väljer ett tält för ditt äventyr.

Olika typer av tält

 • Tunnel: Tunneltält är lätta, rymliga och stabila i starka vindar. De är utformade med bågar som löper parallellt och skapar en tunnelstruktur. De är populära bland vandrare och campare tack vare deras stora utrymme.
 • Kupol: Kupoltält är självstående och har två korsande stänger som ger dem en kupolform. Dessa tält är enkla att sätta upp och har en god balans mellan vikt och utrymme. De är lämpliga för olika väderförhållanden och terräng.
 • Geodetisk: Geodetiska tält är specialdesignade för extremt väder och tuff terräng. De har en komplex stångstruktur som ger enastående stabilitet och styrka i höga vindar och snöbelastning. De är dock oftast tyngre och mer komplicerade att sätta upp jämfört med andra tälttyper.

Tunnel- och kupoltält är de mest vanliga typen av tält, och om du vill veta mer om fördelarna och nackdelarna med dessa två tälten så kan du läsa vår artikel om tunneltält och kupoltält.

Välja rätt tält: Storlek, material och vikt

När det kommer till att välja rätt tält är det viktigt att överväga storleken, materialet och vikten för att säkerställa att du får en produkt som passar dina specifika behov och syften.

Börja med att fundera över hur många personer som kommer att sova i tältet och hur mycket utrymme du vill ha för packning och komfort.

Tältstorlekar varierar kraftigt, från enmans- till familjetält, så överväg dina behov noggrant för att hitta det perfekta tältet för ditt äventyr.

Tältmaterial kommer i sin tur påverka både vikt och vattentäthet, så det är viktigt att välja ett material som uppfyller dina krav. Polyester och nylon är vanliga tältmaterial som är lätta och vattenresistenta.

Om du letar efter något ännu lättare och mer vattentätt kan silikonbelagt nylon (silnylon) vara ett bra alternativ, men det kan vara dyrare och mindre slitstarkt.

Tältets vikt är direkt kopplad till materialet som används samt konstruktionen. Vandringstält är ofta lättare än campingtält för att underlätta transport. När du väljer tältvikt är det viktigt att tänka på din förmåga att bära vikten, den terräng du förväntar dig att möta och vilka väderförhållanden du kan stöta på under ditt äventyr.

Vandringstält eller campingtält?

Att förstå skillnaderna mellan vandringstält och campingtält är också viktigt för att välja rätt tält för ditt äventyr.

Båda typerna av tält har sina fördelar och nackdelar, och det är viktigt att ta hänsyn till dina behov, aktivitetsnivå och förväntade väderförhållanden när du bestämmer dig för vilket som passar bäst för dig.

 • Vandringstält: Dessa tält är designade för att vara lätta och kompakta för att enkelt kunna bäras under vandringen. De fokuserar på att minimera vikt och packvolym utan att offra för mycket i komfort och funktion.
 • Campingtält: Campingtält är ofta rymligare och mer bekväma än vandringstält, men de är vanligtvis tyngre och större när de packas ner. De är utformade för att användas på platser där vikten inte är en lika stor faktor, som när man bilcampar eller vistas på en campingplats under en längre tid.

Om du planerar att vandra långa sträckor och bära all din utrustning med dig, kan ett lättare vandringstält vara det bästa valet.

Om du däremot huvudsakligen kommer att campa på en plats och inte behöver bära tältet längre sträckor kan ett campingtält erbjuda mer komfort och bekvämligheter.

tälta i dåligt väder

Komfort och sovutrustning för ditt tältäventyr

Att sova bekvämt under en stjärnklar natt är ett av de största glädjeämnena med att tälta. Men för att verkligen kunna njuta av nattens lugn och ro är det viktigt att ha rätt sovutrustning som passar dina behov och erbjuder den komfort du behöver efter en lång dags vandring.

I det här avsnittet kommer vi att utforska de olika typerna av sovsäckar, liggunderlag och campingkudde som kan hjälpa dig att sova gott och vakna utvilad inför nästa dag.

Sovsäckar

Sovsäckar kommer i en mängd olika material, var och en med sina egna fördelar och nackdelar.

Syntetiska sovsäckar är ofta billigare och fungerar bättre i fuktiga förhållanden, medan dunsovsäckar är lättare och mer komprimerade men kan förlora isoleringsförmågan om de blir våta. Blandningar av dessa material kan erbjuda en balans mellan vikt, värme och pris.

När du väljer en sovsäck är det framförallt viktigt att tänka på temperaturen och klimatet där du planerar att tälta.

Se till att sovsäcken har en temperaturgradering som passar förhållandena och överväg att välja en sovsäck med ett vattentätt yttermaterial om du förväntar dig regn eller fukt.

Liggunderlag

Liggunderlag finns också i många olika typer och varianter. Uppblåsbara liggunderlag är lätta och kompakta men kan vara känsliga för punkteringar. Skumunderlag är slitstarka och isolerande men kan vara skrymmande att bära.

Det finns också självuppblåsbara liggunderlag som försöker kombinera fördelarna med både uppblåsbara och skumunderlag och ger en bra balans mellan komfort och isolering.

När du väljer ett liggunderlag är det viktigt att tänka på både komfort och isolering.

Se till att liggunderlaget ger tillräckligt stöd och dämpning för att sova bekvämt och att det har en tillräcklig isoleringsförmåga (R-värde) för att hålla dig varm under kalla nätter.

R-värdet är det som anger hur mycket av värmeenergin som tar sig genom liggunderlaget. På sommaren på fjället när det är varmt kan ett liggunderlag med R-värde på omkring 1-2 vara tillräckligt. Medan på vintern behöver du ha ett betydligt högre R-värde på omkring 5-7.

Campingkudde

En campingkudde kan göra en stor skillnad för din sömnkvalitet när du tältar. Campingkuddar är speciellt utformade för att vara lätta, kompakta och bekväma att använda i tältmiljö.

De kan vara uppblåsbara, gjorda av skum eller en kombination av båda, och de erbjuder extra stöd och komfort för huvud och nacke när du sover på marken.

Att investera i en campingkudde kan därför hjälpa dig att sova bättre och vakna utvilad inför en ny dag av äventyr, särskilt efter en lång dag av vandring eller aktiviteter.

Extra tältutrustning och tillbehör

Förutom grundläggande tältutrustning som tält, sovsäck, liggunderlag och campingkuddar, finns det en rad extra tillbehör och utrustning som kan förbättra din tältupplevelse. Några av dessa saker är tältlampor, samt myggnät och insektsskydd.

När det gäller belysning är det viktigt att ha en pålitlig ljuskälla i ditt tält för att göra det enkelt att navigera och utföra uppgifter när mörkret faller. Det finns många olika typer av tältlampor, såsom LED-lampor, hängande lampor och pannlampor, som alla erbjuder olika fördelar beroende på dina behov.

När du väljer och använder tältbelysning är det viktigt att tänka på batterilivslängd, ljusstyrka och användarvänlighet för att säkerställa att din belysning är effektiv och praktisk under hela campingturen.

Det är också viktigt att försöka skydda dig själv och dina medcampare från irriterande insekter, särskilt myggor. Det finns flera typer av myggnät och insektsskydd som är speciellt utformade för att användas med tält, såsom nät som hänger över dörren eller fönstren, samt impregnerade textilier och insektsmedel.

vandringskläder

Kläder när du tältar: håll dig varm och torr

För att hålla sig varm och torr under vandring så är det viktigt att man klär sig efter lager-på-lager-principen. Det innebär att man bär flera tunna klädlager istället för ett enda tjockt lager.

Detta ger bättre isolering och gör det lättare att reglera kroppstemperaturen, eftersom man kan lägga till eller ta bort lager beroende på väderförhållandena och aktivitetsnivån.

Lager-på-lager-principen bygger också på att man anpassar klädseln efter väderförhållandena och aktivitetsnivån.

Ha alltid minst tre lager till hands: baslager, mellanlager och ytterlager. Börja med att sätta på dig baslagret och lägg sedan till fler mellan- och ytterlager vid behov.

Olika typer av kläder för tältning

 • Baslager (underkläder, underställ) - Baslagret är det lager som ligger närmast huden. Det bör vara gjort av snabbtorkande och fukttransporterande material, som merinoull eller syntetiska material, för att hålla dig torr och varm.
 • Mellanlager (fleece, dun, softshell) - Mellanlagret ger isolering och hjälper till att behålla värmen som din kropp genererar. Välj mellanlager som dunjackor, fleece eller softshell-plagg, beroende på klimat och aktivitetsnivå.
 • Ytterlager (regnkläder, skaljacka, skalbyxor) - Ytterlagret skyddar mot vind, regn och snö. Välj en vind- och vattentät skaljacka och skalbyxor som är andningsbara för att undvika överhettning. Ytterlagret ska gärna ha justerbara öppningar, såsom ventilationsdragkedjor, för att underlätta temperaturreglering.

Kläder för olika väderförhållanden

 • Soligt och varmt väder - I soligt och varmt väder är det viktigt att skydda sig mot sol och överhettning. Använd lätta och luftiga kläder i ljusa färger, samt en solhatt eller keps. Glöm inte solskyddsmedel och solglasögon för att skydda ögon och hud.
 • Kallt och blåsigt väder - För kallt och blåsigt väder, se till att ha på dig varma och vindtäta kläder. Använd gärna en vattentät och vindtät skaljacka och skalbyxor samt ett isolerande mellanlager som dun eller fleece. Komplettera med värmande accessoarer som mössa, vantar och halsduk eller buff för att skydda ansikte och händer mot kylan.
 • Regnigt och fuktigt väder - I regnigt och fuktigt väder är det viktigt att hålla sig torr för att undvika att bli kall och obehaglig. Använd ett vattentätt ytterlager, som en regnjacka och regnbyxor, samt vattentäta skor eller kängor. Kom ihåg att packa extra kläder, så att du kan byta om ifall dina kläder blir blöta.

Hygien när du tältar

När man tältar är det viktigt att inte glömma bort hygienen, både för egen hälsa och för att bevara naturen. Att hålla sig ren och fräsch kan vara en utmaning när man befinner sig mitt i skogen eller på fjället.

Personlig hygien

När man tältar är det viktigt att ha med sig grundläggande personliga hygienprodukter för att hålla sig ren och fräsch. En viktig faktor att tänka på är att välja produkter som är lätta att bära och inte tar upp för mycket utrymme i din packning.

Bland de viktigaste hygienprodukterna att ta med på en tälttur är tvål, tandborste, tandkräm, deodorant och våtservetter. Tvål är avgörande för att tvätta händerna och kroppen och för att hålla sig ren från smuts och bakterier. Men tänk på att välja en miljövänlig tvål som inte skadar naturen eller djurlivet.

Tandborste och tandkräm är också viktiga för att hålla tänderna rena och friska under en längre tid i naturen. Att ha med en deodorant kan hjälpa till att hålla dig fräsch under en längre tid.

Våtservetter är en annan praktisk lösning för att snabbt fräscha upp sig, rengöra händerna och ta bort smuts från ansiktet.

Utföra toalettbehov i naturen

För att kunna göra dina behov när du är ute på vandring eller tältar så är det bra att ta med sig toapapper och en spade för att du ska kunna gräva ner bajset.

När det sedan kommer till själva processen, så är det inte särskilt svårt. Använd en spade eller annat grävverktyg för att gräva en grop som är minst 15-20 cm djup, och se till att göra gropen på ett ställe som gärna är minst 100 meter från vattendrag, sjöar och lägerplatser för att minimera risken för förorening och obehagliga överraskningar. Sedan är det bara att utföra dina behov.

Efter att du har bajsat, är det viktigt att täcka över gropen igen med jord. Tänk också på att ta med dig allt toalettpapper eller våtservetter som du har använt och lämna någon annan form av avfall efter dig.Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar