vevradio

Bästa vevradio och nödradio (Bäst i Test)

Naturlabbet, Publicerad den 24 september 2023

Det finns ett verktyg som kan vara avgörande i nödsituationer – nödradion. När strömmen går eller du befinner dig på en avlägsen plats i vildmarken, kan din smartphone sluta fungera. Men med en robust och pålitlig nödradio i packningen, behöver du aldrig känna dig isolerad.

En vevradio kan vara din länk till omvärlden, och den ger dig en chans att fånga upp viktiga meddelanden, väderrapporter eller nödsändningar när du behöver dem som mest.

I den här artikeln kommer vi att djupdyka i de bästa nödradiomodellerna och vad du bör tänka på innan du gör ditt val. Låt oss nu hjälpa dig att hitta den bästa nödradion för dina behov.

Bästa nödradion

Med flera utmärkta alternativ på marknaden kan det vara överväldigande att veta vilken som bäst uppfyller dina behov. Låt oss därför gå igenom några av de bästa modellerna som har imponerat på vandrare, äventyrare och experter.

1. Eton FRX3+

Eton FRX3+

Eton FRX3+ är en robust nödradio som ser till att du är redo för allt. Den sticker ut tack vare sin mångsidiga laddningskapacitet. Du kan ladda den via solpanel, vevdynamo eller med USB från vägguttaget. Den slagtåliga hårdplasten säkerställer att radion tål lite mer än genomsnittet.

Den inbyggda digitala displayen erbjuder enkel navigering mellan kanaler och visar tydligt radiofrekvens och band. En användbar extra funktion är klockan med alarmfunktion, samt en indikator som visar batterinivån.

Ett särskilt plus är dess inbyggda ficklampa med två starka LED-lampor. Dessutom har den en blinkande röd nödsignal, vilket kan vara ovärderligt i nödsituationer. Alla dessa funktioner styrs lätt med reglaget på toppen av radion.

Det inbyggda batteriet på 2600 mAh garanterar en lång livslängd. Förutom USB-laddning, kan den också laddas med den integrerade vevdynamon eller via solcellspanelen på toppen av radion.

2. Vevradio 2000mAh Power

Vevradio 2000mAh Power

För den budgetmedvetne äventyraren presenterar vi här ett prisvärt alternativ. Denna radio kan stoltsera med ett brett spektrum av laddningsmetoder – från den inbyggda veven och solpanelen till ett micro USB-uttag. Ett särskilt plus är att den kan ladda din mobil i nödsituationer.

Denna nödradio har kapaciteten att ta emot både FM- och AM-radiosändningar, vilket säkerställer att du kan ta emot kritiska meddelanden från myndigheter och andra samhällsaktörer. Den inbyggda LED-ficklampan är ytterligare en viktig funktion som garanterar synlighet även i mörker.

En unik egenskap hos denna radio är dess SOS-knapp, som vid behov kan sända ut en högljudd siren för att signalera om hjälp.

Jämfört med Eton FRX3+, har denna vevradio en något mindre batterikapacitet (2000mAh jämfört med 2600mAh). Dock båda erbjuder flexibilitet i laddningsmetoder, med solceller och vevmekanism.

3. Sangean MMR-99 DAB+ Dynamoradio

Sangean MMR-99 DAB+ Dynamoradio

Om du söker en hållbar och pålitlig DAB+/FM-radio anpassad för utomhusaktiviteter, är Sangean MMR-99 DAB+ Dynamoradio med solcell ett utmärkt val. Den är särskilt utformad för att tåla väder och vind, vilket gör den idealisk för alla dina äventyr.

Denna radio erbjuder en myriad av laddningsalternativ för att säkerställa att du aldrig blir strömlös. Oavsett om du väljer att använda dynamo-laddningen via den inbyggda veven, dra nytta av solenergin från den inbyggda solcellspanelen eller ladda den via medföljande USB-C kabel, har du alltid tillgång till kraft.

Ett särskilt plus är den inbyggda ficklampan, vilket gör den perfekt för nattliga utflykter. Radioapparaten kommer också med en USB-A-port som gör att du kan ladda upp andra enheter som drivs via USB (5 V/ 2.4 A). För dem som vill njuta av musik privat eller ansluta en extern ljudkälla finns det en AUX in/ut-port.

Sangean MMR-99 erbjuder den extra fördelen av DAB+-teknik, vilket gör den kapabel att mottaga digitala radiosändningar, något som de tidigare nämnda radionerna inte erbjuder.

4. Sangean MMR77 Vattentålig Dynamoradio

Sangean MMR77 Vattentålig Dynamoradio

Sangean MMR77 dynamoradio är en utmärkt följeslagare för alla dina äventyr, vare sig det gäller bilresor, båtutflykter eller avkopplande dagar i sommarstugan.

Med en vattentålig konstruktion kan denna radio tåla både väta och stänk. Den är särskilt praktisk tack vare den inbyggda dynamo-veven, vilket ger dig möjligheten att ladda upp batteriet när som helst.

En av de mest framträdande egenskaperna hos Sangean MMR77 är den inbyggda nödsignalen. Om du skulle hamna i en nödsituation kan denna signal sända ut höga ljudsignaler för att dra till sig uppmärksamhet och potentiellt rädda liv.

Förutom sin robusta design och nödsignal, har radion också tillgång till både AM- och FM-banden, vilket ger dig en bred uppsättning radiokanaler att välja mellan. Andra fördelar inkluderar den upplysta displayen, den inbyggda högtalaren och hörlursuttaget för personligt lyssnande.

Saker att tänka på när du köper en nödradio

Att skaffa en nödradio är ett steg mot större självständighet och förberedelse, särskilt om du älskar naturen eller bara vill vara redo för oförutsedda situationer. Men innan du gör ditt val, låt mig som en överlevnadsexpert vägleda dig genom de viktigaste aspekterna att överväga.

  • Strömkälla: En av de primära fördelarna med en nödradio är dess mångsidiga laddningsalternativ. Se till att radion kan laddas med minst två metoder, som en vevdynamo och solpaneler. Dessa funktioner säkerställer att radion fungerar även när traditionella strömkällor inte finns tillgängliga.
  • Frekvensband: En bra nödradio bör erbjuda tillgång till både AM- och FM-band. AM-bandet är särskilt viktigt eftersom det ofta används för nyhetssändningar och viktig information i nödsituationer.
  • Robusthet: Kom ihåg att denna radio ska klara av krissituationer. En slagtålig och vattentät konstruktion är nästan ett måste. Det kan vara skillnaden mellan en fungerande radio och en trasig enhet när du behöver den som mest.
  • Extrafunktioner: Ficklampor, nödsignaler, USB-uttag för att ladda andra enheter – dessa tilläggsfunktioner kan göra en stor skillnad. Medan huvudsyftet är att lyssna på viktig information, kan dessa extrafunktioner vara livräddare i vissa situationer.
  • Batterilivslängd och kapacitet: En längre batterilivslängd innebär längre tid för dig att få viktig information och att hålla andra enheter laddade. Kontrollera också om radion har en indikator för batterinivån, vilket kan indikera när du behöver veva mer för att inte bryta sändningen.
  • Storlek och vikt: Beroende på användningsområdet kan storlek och vikt vara avgörande. För vandring och camping vill du ha något lätt och kompakt, men för ditt krisberedskap kan en större modell med fler funktioner vara mer lämplig.

När du letar efter den perfekta nödradion, ta ett steg tillbaka och fundera över dina unika behov. Fråga dig själv: I vilka situationer kan jag tänka mig att behöva denna radio? Ditt svar kommer att vägleda dig till den bästa radion för just dina behov.

Vanliga frågor om nödradio och vevradio

Vad är en vevradio?

En vevradio är en typ av nödradio som kan laddas genom att man manuellt vevar på en inbyggd dynamo. Den behöver alltså ingen traditionell strömkälla, vilket gör den perfekt i nödsituationer när ström kan vara otillgänglig.

Hur länge håller en vevradio efter en laddning?

Det varierar beroende på modellen och hur mycket du har vevat. En bra vevradio brukar normalt sätt ge 3-4 minuters lyssning per vevad minut.

Är alla nödradios vattentåliga?

Inte alla, men vissa modeller är designade för att vara vattentåliga eller vattentäta. Det är en bra funktion att ha, särskilt om du tänker använda radion utomhus eller i fuktiga förhållanden.

Utöver vevning, vilka andra laddningsmetoder finns det?

Många vevradio-modeller erbjuder flera laddningsalternativ, inklusive solpaneler, USB-laddning, och ibland även batteridrift.

Är AM-banden viktigare än FM-banden på en nödradio?

Både AM och FM har sina fördelar. AM-bandet är ofta användbart för nyhetssändningar och viktig information från myndigheter i nödsituationer. FM-bandet erbjuder dock ofta klarare ljudkvalitet. Det är bäst att ha en radio som kan ta emot båda frekvensbanden.Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar