skylt nära kebnekaise

Hur långt orkar man vandra på en dag?

Naturlabbet, Publicerad den 8 februari 2023

Som nybörjare till vandring så kan det vara svårt att veta hur långt man orkar gå under en dag. Det finns många faktorer som man måste ta hänsyn till, såsom sin tunga ryggsäck, väderförhållandena och terrängen.

I denna artikeln kommer vi att titta närmare på hur långt man egentligen orkar vandra på en dag, baserat på typen av vandringsled, ryggsäckens vikt, terräng och mycket annat.

Hur många långt kan man vandra på en dag?

För längre vandringar på över flera dagar så skulle jag säga att man kan räkna med att man klarar av att gå ungefär 2 mil på en dag. Medan för kortare vandringar på 1-2 dagar så kan man vanligtvis gå uppemot 2,5 mil på en dag.

Anledningen till varför du klarar att gå längre på kortare vandringar är att du inte behöver ha med dig lika mycket packning, vilket gör vandringen enklare.

På längre vandringar så finns det även en större risk att man stöter på olika typer av väderlekar eller terränger, vilket gör att man kan behöva sprida ut vandringsbelastningen och går mer eller mindre på vissa dagar.

Under en lång vandring på 5-7 dagar så kan det även vara väldigt skönt att planera in någon dag där man tar det lite lugnare för att vila upp sig litegrann.

En lättare vandringsdag är något som jag alltid försöker att planera in under längre vandringar. Det innebär vanligtvis att man kanske vandrar 15 km under en dag och försöker lägga lite mer tid på återhämtning just den dagen.

Så här långt vandrar du på en dag

Hur långt du vandrar under en dag beror hur många timmar du vandrar och vilken hastighet som du har.

Du kan vanligtvis räkna med en genomsnittlig hastighet på omkring 3 km/h på längre vandringar. För denna hastigheten är även kortare pauser inräknade, vilket man kommer behöva ta emellanåt under vandringen där men fyller på med lite energi eller vatten.

På kortare vandringar när du har mindre packning kan du räkna med en hastighet på 4 km/h.

Vandringstid 2km/h 3km/h 4km/h 5km/h
4h 8 12 16 20
5h 10 15 20 25
6h 12 18 24 30
7h 14 21 28 35
8h 16 24 32 40

Baserat på tabellen så kan vi se att det tar omkring 6-7 timmar att vandra 20 kilometer om man har en hastighet omkring 3 km/h.

Under en dag så vandrar men däremot aldrig 6-7 timmar i sträck utan vandringen brukar vara uppdelad i två delar.

Vandringen börjar efter man har ätit frukost och därefter så kanske man går i 3 timmar för att senare ta en längre paus på ungefär 1 timme där man också lagar lunch. Därefter påbörjar man den andra delen av vandringen och går ytterligare 3-4 timmar.

Faktorer som påverkar vandringsavståndet

Det finns flera olika faktorer som påverkar hur långt du klarar av att gå på en dag. Några av dessa faktorerna är terräng, din fysiska förmåga, din dagsform, vädret och packningen som du bär.

Terräng

Terrängen kan variera väldigt mycket mellan olika vandringsleder eller etapper. Detta kommer påverka hastigheten och energinivån som krävs för att ta sig fram på leden.

Det kan handla om uppförsbackar, stenig terräng eller mindre forsar som man behöver korsa. Det är också viktigt att sakta ner i vissa typer av terränger på grund av den ökade skaderisken.

Om du exempelvis vandrar i en stenig miljö så kan risken för att du trampar snett öka, och speciellt om du har dåliga vandringsskor. Och om du istället korsar en fors så behöver du vara försiktig så att du inte ramlar och blöter ner din utrustning och kläder.

korsa en fors

Kondition och fysisk förmåga

Hur vältränad du är kommer också att påverka hastigheten och det avståndet som du klarar av att vandra på en dag. Om du är vältränad så kommer du såklart klara av att gå längre, och du kommer inte behöva ta lika många pauser.

Om ditt mål är att kunna gå längre sträckor under din vandring så kan det därför vara smarta att träna lite inför vandringen. Försök gärna få in några löprundor eller kortare vandringar i närområdet.

Ta också på dig ryggsäcken och känns hur det är att gå med den. Då får en bättre förståelse om hur det kommer vara gå med ryggsäcken senare på vandringen.

Skador och dagsform

Olika skador och din dagsform kommer också att påverka hur långt du klarar av att gå.

Om du drar på dig en skada och exempelvis stukar foten kommer det bli mycket svårare att ta sig framåt, och det kan mer än halvera avståndet som man klarar av att gå under en dag.

Dagsformen kan också påverka och om du exempelvis får huvudvärk eller andra obehag kan du behöva ta fler pauser eller avbryta vandring under dagen.

Ett av det vanligaste obehagen under vandringar är bland annat fotskav, så kom ihåg att ta med dig skavsårsplåster.

Vädret

Väderleken kan också påverka hur långt du kan vandra under en dag. Om det är väldigt varmt finns det en risk för att du inte kommer orka gå lika långt.

Medan om det är mycket regn och blött underlag så kan det bli svårare att vandra, och samtidigt inte lika kul vilket kan leda till att man slår läger tidigare än planerat.

Packning

Vikten på din packning har en stor påverkan på avståndet som du orkar vandra på en dag. Tyngre packning kommer att göra det mer ansträngande, vilket gör att du kommer behöva ta fler pauser under vandringen.

Detta är också den största anledningen till varför man vanligtvis orkar gå längre på kortare vandringar. Då man har med sig mindre packning kommer det gå enklare att röra sig framåt på vandringsleden.Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar