tältning

Laga mat i tältet (Saker som du behöver tänka på)

Naturlabbet, Publicerad den 1 februari 2023

Om det regnar eller är kallt ute så kan det vara riktigt mysigt att laga mat inne i tältet. Du slipper att bli kall och blöt, och det kan också vara ett smart sätt för att fly undan myggen.

Men det finns också risker som du behöver tänka på om du vill laga mat inne i tältet. Två av de viktigaste sakerna som du behöver tänka på när du lagar mat i tältet är brandrisken och att ha en bra ventilation.

Risker med att laga mat i tältet

Om du vill laga mat i tältet så behöver du ha en bra uppfattning om riskerna som finns. Brandrisk och en bristande ventilation är två av de största orosmomenten som du behöver vara medveten om.

Brandrisk

I ett tält så finns många saker som lätt kan fatta eld. Det kan vara din sovsäck, liggunderlag, tältduken eller dina kläder för att nämna några exempel.

Detta gör att det är viktigt att hålla koll på alla lösa föremål om man vill laga mat i tältet eller absiden. Annars finns det en risk att något kan börja brinna.

En annan sak som du alltid behöver tänka på är säkerheten om det skulle börja brinna - vad gör du då, och går det att ta sig ut snabbt från tältet?

Tänk alltid på säkerheten först och undvik att ställa stormköket, eller andra saker så att det blockerar utgången från förtältet. Om det skulle börja brinna så måste du alltid kunna ta dig ut från tältet, och gärna snabbt.

Kolmonoxidförgiftning

En annan risk när man lagar mat inne i ett tält är kolmonoxidförgiftning. Detta är mycket farligt och det är faktiskt också den vanligaste dödsorsaken vid bränder.

Kolmonoxidförgiftning kan också uppstå i alla slutna rum där man eldar, och det kan därför uppstå i ett tält som har dålig ventilation.

Om du skulle börja känna dig trött, dåsig eller har huvudvärk så bör du snabbt ta dig ut från tältet för att få frisk luft. Detta är nämligen några av de vanligaste symtomen för kolmonoxidförgiftning.

Även om kolmonoxidförgiftning är en stor risk, så är fördelen att det är enkelt att förhindra. Du behöver bara se till så att du har en god ventilation i tältet och att luft kan komma in och ut.

För att vara på den säkra sidan så kan du också ha köket utanför tältet samtidigt som du sitter i absiden eller så kan öppna upp tältet så gott som möjligt för att få en bra ventilation.

Andra nackdelar du behöver veta

Förutom de risker kopplade till brand och ventilation så finns det några andra saker som kan vara bra att vara medveten om.

Om du kokar vatten i tältet kan det exempelvis bildas mycket kondens, vilket inte är så kul när man vaknar dagen efter och alla kläder är fuktiga. Du behöver därför se till att vattenångan kan försvinna från förtältet eller absiden.

Om du planerar att steka maten behöver du också vara medveten om att de kan stänka fett lite här och där. Detta kan senare vara svårt att få bort från tältduken, så försök att undvika stekning i tältet om du vill hålla det fräscht.

Hur kan man laga mat säkert i tältet?

Som vi nämnde i början så det viktigast att tänka på brandrisken och att man har en bra ventilation när man lagar mat i tältet eller absiden.

Dessa risker kan också vara större eller mindre, beroende på vilken typ av friluftskök som du använder.

Om du använder ett stormkök med värmeväxlare så finns det exempelvis en högre risk för bildning av kolmonoxid. Det gör att du behöver vara extra försiktig, och du behöver verkligen tänka ventilationen.

Gaskök har också större brandrisker och för ett gaskök så ska du alltid tända tändstickan eller tändaren före du slår på gasen. Annars finns det en risk att gas samlas i tältet som blir till ett stort gasmoln som snabbt antänder.

Detta är livsfarligt och det kan leda till otäcka brännskador på exempelvis händer eller ansikte. Se därför till att alltid tända täckstickan före, och sen brännaren om du vill laga mat inne i tältet.

Om man är medveten om riskerna och är försiktig under matlagning så är det dock inga konstigheter med att laga mat i absiden eller inne i tältet. Då är det bara att mysa ner sig i tältet samtidigt som man hör regnet slå mot tältduken.



Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar