gasolkök

Bästa gasolköken för utomhusbruk (Bäst i Test)

Naturlabbet, Publicerad den 7 december 2022

Att laga mat ute i naturen är en härlig upplevelse som ger dig en känsla av frihet och avkoppling. Det är en möjlighet att koppla bort vardagens stress och bara njuta av naturen och av den mat man själv har lagat.

Med en bra gasolkök kan du också förbättra matlagningsupplevelsen och snabbt tillaga varm och god mat. Det finns många olika typer av gasolkök att välja mellan och det kan vara svårt att veta vilket som passar just dig.

Vi har gått igenom och testat olika gasolkök och nedan finner du de gasolköken som vi anser är de bästa på marknaden just nu.

Vilket är det bästa gasolköket?

Det bästa gasolköket på marknaden är Trangia 25-3 UL med gasolbrännare. Detta är ett utmärkt stormkök som lämpar sig för sällskap med upp till 3-4 personer. I köket ingår rymliga kokkärl och en stekpanna för att kunna laga mat utomhus.

Nackdelen med detta köket är dock priset och vikten. Om du därför letar efter ett billigare och lättare gasolkök, så är Primus Mimer Stove Kit ett bra alternativ. Detta är ett mycket smidigt, robust och prisvärt tresäsongskök.

Nedan går vi igenom de fem gasolköken som vi anser är de bästa på marknaden.

1. Trangia 25-3 UL med gasbrännare

Trangia 25-3 UL med gasbrännare

Stormköket 25-3 UL med gasbrännare från Trangia är ett smidigt gasolkök som är lämpar sig utmärkt för upp till 3-4 personer. I köket ingår två kastruller och en stekpanna för att du ska kunna laga din favoritmat ute i naturen.

Trangia har sedan länge varit kungen över de svenska friluftsköken och det märker man även för detta gasolköket. Man känner är köket är av hög kvalité som att det kommer kunna användas under många år framöver.

En nackdel med gasolköket 25-3 UL är att har en totalvikt på 895 g, vilket gör att det inte är ett optimalt kök för dig som vill hålla nere vikten på packningen för långa vandringar.

För dig som letar efter ett smidigt gasolkök för dagsutflykter med familjen så är dock 25-3 UL ett mycket bra val. Köket har även fått många bra recensioner från tidigare användare och på Outnorth har köket 4,9 av 5 stjärnor efter totalt 40 recensioner.

2. Primus Mimer Stove Kit

Primus Mimer Stove Kit

Primus Mimer Stove Kit är ett robust och lättanvänt gasolkök som passar perfekt till dig som letar efter ett litet och smidigt kök som passar utmärkt för vandringar till ett bra pris. Detta köket passar för upp till tre personer.

Mimer Stove Kit ger dig en stor flexibilitet i matlagning, eftersom även detta köket är utrustat med två kastruller och en stekpanna. Trots detta så väger Primus Mimer Stove ungefär 20 % mindre jämfört med gasolköket 25-3 UL från Trangia vilket är en stor skillnad.

En nackdel med detta friluftsköket är dock att det inte är lika stabilt jämfört med flera andra friluftskök. Vid starka vindar är det viktigt att du har köket under uppsikt eftersom det kan vara lite vingligt. Vi upplever också att kvalitén inte är lika hög för detta köket även om det inte har testat under en längre period.

Sammanfattat så är Primus Mimer Stove Kit ett bra och prisvärt gasolkök, och det har också fått mycket bra recensioner från tidigare användare. Du bör dock vara medveten om att köket är lite vingligt och ostabilt vid starka vindar.

3. Optimus Crux

Optimus Crux

Optimus Crux är ett friluftskök som är speciellt designat för att vara kompakt och lätt, vilket gör det perfekt för dig som letar efter ett lätt och smidigt kök som går att bära med sig på långa vandringar.

Köket är utrustat med en smart och vikbar gasbrännare som gör att köket blir extra smidigt och inte tar någon extra plats i packningen, vilket gör detta gasolköket unikt.

En nackdel med köket är dock prislappen eftersom du måste köpa till både gasbrännaren och kastrullerna var för sig. Precis som för Primus Mimer Stove så kan också detta köket vara lite vingligt eftersom det har en liknande design.

Bortsett från dessa nackdelar så är Optimus Crux ett väldigt bra och lätt gasolkök som även det har fått flera bra recensioner från tidigare användare. På Outnorth har köket exempelvis ett genomsnittligt betyg på 4,2 stjärnor.

4. Primus Primetech Stove Kit

Primus Primetech Stove Kit

De sista gasolköket som tittade på är Primus Primetech Stove Kit. Det här är ett stabilt gasolkök med en minimalistisk design, som lämpar sig för 1-3 personer.

Jämfört med övriga gasolkök som vi tittat på så känns detta köket mycket robust och stabilt. Primus Primetech Stove Kit väger 903 g, och har en design som gör att det står stabilt på marken.

En nackdel med detta köket är dock att det har en lägre effekt jämfört med andra gasolköket. Detta gasolkök har en maxeffekt på 2000 W, som är ungefär 30 % lägre jämfört med flera av de andra köken på denna listan.

Jämfört med andra kök så kostar även Primus Primetech Stove Kit betydligt mer, vilket vi också tycker är en nackdel. Primus Primetech Stove kostar exempelvis 500 kronor mer än Trangia 25-3 UL trots att man inte får så mycket mer för pengar.

Bortsett från dessa nackdelar är det dock ett högkvalitativt och robust gasolkök. Köket har även fått många bra recensioner från tidigare användare. På Outnorth har Primus Primetech Stove Kit 4,4 av 5 stjärnor efter totalt 25 recensioner.

Vad är fördelarna med ett gasolkök?

Det finns flera fördelar med att använda ett gasolkök, men en av de största fördelarna är att det tar väldigt snabbt att få upp värmen på gasolkök jämfört med andra typer av stormkök. Det gör att det går snabbare att tillaga och värma upp mat på köket.

Gasolkök är också mer effektiva vid låga temperaturer än andra typer av friluftskök, och de är lätta att bära, vilket gör de till det utmärkta köket för friluftslivet.

Till sist, så är det också väldigt enkelt att reglera temperaturen och gasflödet på ett gasolkök, vilket gör att du kan anpassa värmen för att få den perfekta matlagningstemperaturen.

Hur mycket gas behövs till ett gasolkök?

Mängden gas som du behöver beror på flera olika faktorer såsom hur länge ni ska vara borta, vilken typ av kök, antalet personer och vilka maträtter ni ska tillaga.

Man kan räkna med att en gasbehållare på 230 gram som innehåller 100 gram gas motsvarar ungefär 1 timme och 15 minuter i total tillagningstid. Det är tillräckligt för att laga mat till en person för 7-10 dagar.

För att koka upp en liter vatten med ett gaskök så tar det ungefär 3-5 minuter, vilket innebär att en gasbehållare på 230 gram är tillräcklig för att koka upp ungefär 15 liter vatten, beroende på vattnets ursprungliga temperatur.

gas för gasolkök

Går det att använda ett gasolkök inomhus?

Det går att använda ett gasolkök inomhus, men du behöver tänka på att det behöver vara välventilerat i rummet, så att röken och gasen kan ta sig ut.

Det är också viktigt att köket står på står på ett säkert underlag utan någon brandrisk, och gärna nära en dörr, ett fönster eller någon annan öppning så att röken och gaser har enklare att ta sig ut om något går fel.

När du eldar inomhus är det också viktigt att du har stormköket under uppsikt för att undvika olyckor. Det är också bra att minimera risken för spridning, genom att inte ha några lättantändliga föremål i närheten såsom möbler, mattor, kläder eller liknande.Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar