vandringsryggsäck

Hur ska man packa sin vandringsryggsäck?

Naturlabbet, Publicerad den 15 februari 2023

Genom att packa sin ryggsäck på rätt sätt så kommer vandringen att bli både roligare och enklare. En rätt packad ryggsäck är mer behaglig att bära och det är lätt att hitta det som du letar efter i ryggsäcken.

I denna artikeln kommer vi därför att gå igenom hur man kan packa sin ryggsäck på rätt sätt och några tips till när du ska ge dig ut på din nästa vandring.

Saker att tänka på när du packar ryggsäcken

När du packar din ryggsäck så behöver du framförallt tänka på två saker. Det är viktigt att fördela vikten korrekt för att minska belastningen på ryggen. Du behöver även organisera packningen så att saker bli enklare att hitta och ta fram när de behövs.

Fördela vikten korrekt i ryggsäcken

När du fördelar vikten i ryggsäcken så ska du packa tyngre saker närmare ryggen och placera lättare saker längre bort från ryggsäcken. På så sätt kommer du att minska belastning på din rygg.

Tältet är oftast den tyngsta utrustning under vandringen och bör därför packas nära ryggen på ryggsäcken. Men om yttertältet är blöt så är det bättre att fästa det på utsidan så att du inte blöter ner resten av din packning.

En annan fördel med att packa tältet på utsidan av ryggsäcken är att det går snabbare att sätta upp tältet när man ska slå läger. Detta är fördelaktigt vid dåligt väder.

Om du har tältet på utsidan så skulle jag rekommendera att fästa det på ovansidan eftersom det blir mest behagligt för din rygg. Men om tältet består av olika delar så kan du också dela upp delarna och fördela ut dem för att få plats med allt.

När du packar tyngre saker så bör du också försöka skapa en balans genom att fördela vikten jämnt på båda sidorna. Packa därför inte allt tungt på exempelvis den vänstra sidan, utan se till att ryggsäcken känns balanserad när du bär den.

Se också till så att saker inte ligger löst i ryggsäcken det kan göra det jobbigare att bära. Dra därför nytta av ryggsäckens kompressionsremmar innan du börjar din vandring.

Organisera packningen

En bra organisering gör det enklare att hitta det som du letar efter, och det finns många saker som man kan göra för att skapa en bättre ordning.

Jag brukar främst använda mig av packpåsar och drybags. Dessa gör det enkelt att hålla ordning på alla saker genom att fördela olika prylar i olika packpåsar.

En packpåse kan exempelvis innehålla sovsaker som jag behöver senare framåt kvällen. Medan en annan packpåse kan innehålla underställ eller underkläder och strumpor.

När du packar ryggsäcken så är det också bra att fundera på vad som du kommer behöva ofta under vandringen. Mat och kök är exempelvis bra att förvara överst så att du snabbt kan ta fram det under lunchen.

Andra saker du kan tänkas behöva såsom din regnjacka och ett förstärkningsplagg är också bra att ha lättillgängliga, genom att förvara dem i sidofacken eller på ett annat lättillgängligt ställe.

Packa mat för vandring

När jag tar med mig mat på vandring så brukar jag alltid försöka organisera den på bästa sätt genom att dela upp i olika dagsransoner som innehåller den mängd energi som jag behöver för klara av vandringen.

Innan jag ger mig ut på vandringsleden så brukar jag förbereda dagsransoner som exempelvis kan bestå av frystorkad mat, nötter, choklad, oliver, ölkorv och torkad frukt.

Jag brukar också använda mig av Multipåsar Zipper som går att köpa i de flesta matbutikerna. Du kan se en bild på hur det kan se ut nedan.

mat vandring

Fördelen med att använda dessa multipåsar är att det blir enklare att se till att man får i sig tillräckligt med energi på vandringen. Samtidigt som man också håller koll på all mat.

Det går exempelvis att förvara sin nuvarande dagsranson längst upp i ryggsäcken så att den blir lätt att komma åt.

Tips när du packar din vandringsryggsäck

Att packa rätt när du ska ge dig ut på en vandring kan vara avgörande för att det ska bli så bekvämt och roligt som möjligt. Nedan går jag igenom och sammanställer fler av de tips och råd som är bra att tänka på för att packa sin ryggsäck på bästa sätt.

  • Tänk på viktfördelningen: Fördela vikten jämnt över båda sidorna i ryggsäcken så att du inte överbelastar någon del av kroppen för mycket. Se också till att placera de tyngsta sakerna nära ryggen, medan de lättare sakerna kan packas längre ut från ryggen. Detta hjälper till att undvika obalans och minskar risken för skador.
  • Använd packpåsar och drybags: Organisera dina saker i olika packpåsar och drybags som hjälper dig att hålla ordning och reda i ryggsäcken. Genom att använda packpåsar och drybags kan du lättare hitta det du behöver och undvika kaoset i ryggsäcken.
  • Packa maten smart: Skapa gärna egna dagsransoner och för de olika dagarna och förvara maten högt upp i ryggsäcken så att den är lättåtkomlig. Förutom maten kan det vara smart att ha friluftköket och andra köksredskap när till hands.
  • Ha en sopsäck lättillgängligt: Se till att du har en separat påse för att kunna samla skräp och sopor.
  • Dra nytta av sidofacken: De flesta ryggsäckar har sidofickor som är perfekta för att förvara mindre föremål som kniv, ficklampa, kartor och andra småsaker.
  • Packa tältet smart: Tältet är det som brukar kunna belasta ryggen allra mest så se till att du placerar det på bästa möjliga plats. Du borde försöka placera tältet så nära ryggen som möjligt.


Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar