Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

löpare med vätskesystem

Bästa vätskesystemet 2023 (Bäst i Test)

Naturlabbet, Publicerad den 28 januari 2023

Ett vätskesystem är en smart pryl som kan användas för att bära med sig vätska på långa vandringar, cykel- eller löpturer. Detta kan vara väldigt användbart eftersom det håller dig hydrerad under aktiviteter där det annars kan vara svårt att få tag i vatten.

Om du planerar en längre vandring eller löptur kan det därför vara smart att införskaffa ett vätskesystem.

Min favorit bland alla olika vätskesystem är Salomon Soft Reservoir 2 L, vilket är ett vätskesystem som jag har använt under flera vandringar och löpturer. Detta är också det vätskesystemet som jag brukar använda under mina maraton.

Vätskesystem finns dock i många olika former och storlekar, så i denna artikeln tittar vi närmare på flera vätskesystem för att du ska kunna avgöra vilket som passar bäst för dig.

Vilket vätskesystem är bäst?

Efter att ha testat flera vätskesystem så skulle jag säga att Salomon Soft Reservoir 2 L är det bästa vätskesystemet. Detta vätskesystem erbjuder en mängd funktioner som gör det till ett utmärkt val för vandrare och löpare.

Salomon Soft Reservoir 2 L har exempelvis en mjuk och flexibla vattentanken som gör det enkelt att fylla på och rengöra. Vattenblåsan är också flexibel vilket gör att den anpassar sig efter ryggsäcken och krymper när du dricker.

Nedan går vi igenom några olika vätskesystem som vi gillar:

1. Salomon Soft Reservoir 2 L

Salomon Soft Reservoir 2 L

Salomon Soft Reservoir 2 L är det ultimata valet för vandrare och löpare. Detta vätskesystem har en mjuk och anpassningsbar behållare som minskar vattenskvalpet, samtidigt som den är skonsam mot ryggen.

Dess glidskena har också ett extra grepp som underlättar påfyllning och tömning, vilket framförallt hjälper dig när du har kalla eller svettiga händer.

Vi tycker också att den mjuka ventilen är bra och enkel att dricka ur. Ventilen är dessutom helt droppfri, vilket vi gillar. Vätskesystemet har även en låg vikt på endast 128 gram, vilket är bra för dem som vill hålla nere vikten i packningen.

Något som gillar med detta vätskesystemet är att det är väldigt prisvärt och det är billigare jämfört med många andra vätskesystem, samtidigt som det har en minst lika hög kvalité.

2. Osprey Hydraulics 2L Reservoir

osprey hydraulics 2l reservoir blue 0

För de som söker ett pålitligt och enkelt vätskesystem, så är Osprey Hydraulics 2L Reservoir ett annat bra val.

Detta vätskesystemet har en stabil blåsa som gör att vattnet inte skvalpar, och ett smidigt handtag i toppen för att underlätta påfyllningen. Slangen och munstycke är också avtagbara för att det ska vara enkelt att rengöra.

Dessutom så är detta vätskesystemet är det BPA-fri och det är tillverkad i ett tåligt och hållbart TPU-material. Det har en totalvikt på 210 gram.

3. CamelBak Crux Lumbar 3L Reservoir

CamelBak Crux Lumbar 3L Reservoir

CamelBak Crux Lumbar 3L Reservoir kan vara ett bra alternativ om du planerar längre dagsvandringar, cykel- eller löpturer. Detta beror framförallt på sin stora volym på hela 3 liter, vilket kommer att hålla dig hydrerad under en lång tid på dagen.

Jämfört med andra vätskesystem på listan så har detta vätskesystemet ett stort lock, som används för att flytta på med mer vatten. Detta gör också att det får en något högre vikt med sina 235 gram.

Precis som för andra vätskesystem, så går det dock fortfarande att lossa på slangen och ventilen för att underlätta rengöring vilket är bra.

Om du letar efter ett vätskesystem som är större och rymmer tre liter så skulle jag säga att detta kan vara ett mycket bra val. Det är också ett bra vätskesystem för den som planerar en längre cykeltur.

4. Salomon Soft Reservoir 1,5 L

Salomon Soft Reservoir 1,5 L

Om du letar efter ett mindre vätskesystem så kan Salomon Soft Reservoir 1,5 L vara ett bra val.

Detta vätskesystemet är mycket likt det vätskesystemet som jag använder, Salomon Soft Reservoir 2 L, men skillnaden är den något lägre volym och vikt.

Detta vätskesystemet väger istället 120 gram och har en total volym på 1,5 liter.

Saker att tänka på när du väljer vätskesystem

När du väljer ditt vätskesystem så tycker jag att det är flera saker som man bör tänka på. Detta är viktigt för att vätskesystemet ska passa dina behov.

Några av de viktigaste faktorerna som du bör tänka på är:

  • Kapacitet: Det finns olika vätskesystem som varierar i volym. Beroende på vilka aktiviteter du planerar så kan en volym passa bättre än den andra, men generellt är runt 2 liter tillräckligt för de flesta aktiviteter.
  • Bärsystem: Det finns olika bärsystem för vätskesystem, såsom de som är inbyggda i exempelvis ryggsäckar eller bälten. Om du vill ha ett vätskesystem med större volym brukar en ryggsäck vara att föredra.
  • Rengöring: Det är viktigt att välja ett vätskesystem som är enkelt att rengöra. Detta gör att vätskesystem kommer hålla sig fräscht vilket förlänger livslängden.
  • Slang och munstycke: Välj ett vätskesystem där det går att lossa på slang och munstycke eftersom det underlättar rengöring. Munstycket ska också vara enkelt att dricka ur, samtidigt som den inte ska läcka.

När ska man använda ett vätskesystem?

Ett vätskesystem är ett verktyg som är användbart för dem som är aktiva och gillar att vara ute i naturen. Det är också ett bra val för dem som vill undvika att bära omkring flera olika vattenflaskor.

Samtidigt är det viktigt att notera att ett vätskesystem inte är något som alla behöver. För de som tar kortare löpturer och vandringar så brukar det räcka med att bära med sig en eller flera vanliga vattenflaskor.

Baserat på min erfarenhet så brukar ett vätskesystem först bli aktuellt på löpturer och vandringar som är över 20 km under en dag. Samtidigt beror detta också på din vätskeförbrukning och hur varmt det är när du utför din aktivitet.

Den största fördelen med ett vätskesystem är att du enkelt och bekvämt kan få tillgång till vatten när du behöver det, och kan fortsätta med din aktivitet utan några avbrott.

Så om du gör långa vandringar eller löpturer och vill ha tillgång till vatten under hela aktiviteten, är ett vätskesystem ett bra val för dig. Men för de flesta kortare vandringar och löpturer kan det räcka med att bära med sig en eller två vanliga vattenflaskor.

diska vatskesystem

Hur gör man rent ett vätskesystem?

För att få vätskesystem att hålla längre och hålla det fräscht så är det viktigt att man rengör det. Men hur gör man egentligen rent ett vattensystem?

För att rengöra behållaren för ditt vätskesystem så är det bäst att använda en kombination av mild tvål och vatten.

Ibland kan även diska sitt vätskesystem i diskmaskin, men detta kan variera mellan olika produkter. Detta är därför något som du behöver kolla upp för ditt vätskesystem innan du sätter igång diskmaskinen.

När du rengör behållaren på vätskesystemet så kan du även vända behållaren ut och in för att lättare komma åt och rengöra alla hörn och kanter.

Slangen och drickventilen är också viktiga att rengöra. För att rengöra dessa behöver du först koppla bort slangen från vätskesystemet och lossa på drickventilen. Därefter kan du rengöra dem med mild tvål och vatten.



Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar