Pesto pasta på spritkök

Spritkök eller Gasolkök? Vad är bäst?

Naturlabbet, Publicerad den 29 september 2022

Ett stormkök, eller friluftskök som det också kallas, är något som du måste ha om du vill laga mat ute i naturen. Det finns dock en mängd olika alternativ av friluftskök vilket kan göra det svårt att bestämma sig för ett.

Det finns bland annat två olika typer av friluftskök, spritkök och gasolkök, vilket är de som vi kommer att gå igenom i den här artikeln.

Vi kommer bland annat diskutera för- och nackdelar med de båda alternativen och jämföra dem för att du ska kunna ta ett bättre beslut.

Spritkök

När de flesta hör ordet stormkök så tänker nog de allra flesta på ett spritkök.

Ett spritkök, eller trangiakök, som det också kallas för är den mest populära typen av friluftskök. Designen på trangiaköket har varit densamma i mer än 70 år när företaget Trangia började tillverkade friluftsköket under 1951.

De klassiska köken innehåller vanligtvis två kastruller, ett handtag en stekpanna och en kaffekanna, och de använder sig av T-röd (95-procentig denaturerad etanol) för uppvärmning.

Laga korv på stormkök

Under sommartid är spritköken enkla och funktionella att använda på camping eller vandring. Medan på vintern kan spritköken vara svåra att använda på grund av sin låga effektivitet vid uppvärmningen.

Det kan därför ta lång tid att tillaga maten på ett trangiakök, och detta gäller speciellt på vintern när det är kallt ute.

På grund av den låga effektiviteten kommer det leda till att du kommer behöva ta med dig mer bränsle, vilket kommer leda till mer vikt i packning jämfört med ett gasolkök.

Nedan sammanfattar vi fördelar och nackdelarna.

Fördelar med spritkök

 • Enkelt och smidigt att använda.
 • Enkelt att få tag på bränsle.
 • Enkelt att bära med sig överallt.
 • Billigare jämfört med gasolköket.

Nackdelar med spritkök

 • Låg effekt vid uppvärmning - gör att det tar tid att laga mat.
 • Det kan bli tungt att bära med sig T-sprit om du är borta länge.
 • Bränslet kan hinna ta slut under långa koktider.
 • Går inte att reglera lågan på spritköket.
 • Fungerar dåligt i extrem kyla.

Gasolkök

Gasolkök kallas också för gaskök och de har en liten gasbrännare som är kopplad till en tub eller behållare som innehåller flytande gas.

Primus är en av de främsta tillverkaren av gasolkök i Sverige och de har varit verksamma sedan 1892. Sedan 2003 är de numera även en del av Fenix Outdoor-koncernen.

Ett av de populäraste Primus-köken är Mimer Stove som är ett billigt, men mycket effektivt stormkök.

Största fördelen med gasolkök är att de fungerar väldigt bra under kalla termperaturer och på flera gaskök kan du laga mat på temperaturer nära -22°C.

Gasköken är också väldigt lätta, smidiga och enkla att använda. De är också snabbare än spritköken på att tillaga mat, eftersom de har en regulerbar brännare som gör att du lättare kan kontrollera temperatur och gasflödet.

Gasolköken är dock dyrare jämfört med spritkök, och det kan vara lite svårare att få tag i flytande gas.

Använda gasbehållare från gasolköket måste även alltid lämnas in på återvinningscentral.

Nedan sammanfattar vi fördelar och nackdelar.

Fördelar med gasolkök

 • Effektiv även vid låga temperaturer.
 • Lätt och smidigt att använda.
 • Regulerbar gasbrännare - lättare att kontrollera temperatur och gasflöde.
 • Väldigt säkert.

Nackdelar med gasolkök

 • Dyrare jämfört med spritköket.
 • Avfall i form av gasbehållare.
 • Tomma behållare måste lämnas in på återvinningscentral.

En annan typ av friluftskök - Multifuel

Ett multifuelkök är det mångsidiga friluftsköket som låter dig anpassa bränslet efter tillfälle och behov.

Multifuelköket OmniLite Ti Stove fungerar exempelvis med flera sorters bränslen såsom gas, bensin, diesel, fotogen och till och med flygbränsle.

Detta kan vara praktiskt om du har svårt att få tag på vissa typer av bränslen. Om du exempelvis vandrar i ett helt annat land kan du enkelt använda bensin eller diesel som går att hitta vid närmaste bensinmack.

En stor nackdel med med multifuelköken är dock priset eftersom dessa köken kostar väldigt mycket. OmniLite Ti Stove som är ett populärt multifuelkök kostar över 2500 kronor vilket kommer vara alldeles för mycket för de allra flesta.

Multifuelköken är även mer komplicerade att använda, vilket kräver en del övning innan du försöker använda det på äventyret.

På grund av det höga priset och komplexiteten valde vi att endast fokusera på spritköket och gasolköket i denna artikeln.

äta i vildmarken

Jämförelse mellan Spritkök och Gasolkök

När det kommer till spritkök och gasolkök så är det inte alltid lätt att veta vilket som är bäst. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar.

För att göra valet enklare så jämför vi därför de två alternativen nedan utefter användarvänlighet, uppvärming, vikt, storlek m.m.

Användarvänlighet

Både spritköket och gasolköket är lätta och smidiga att använda, men gasolköket är en aning enklare att hantera på grund av sin regulerbara gasbrännare.

Spritkökets bränsle kan också ta slut under längre koktider, vilket vi anser är en nackdel.

Vinnaren när det gäller användarvänlighet är gasolköket.

Uppvärmningseffekt

Spritköket har en låg effekt vid uppvärmning, vilket innebär att det tar lång tid att tillaga mat på spritköket, och det kan speciellt vara svårt på vintern.

Gasolköket är däremot effektivt vid uppvärmning, och på flera gasolkök kan du laga mat på temperaturer nära -22°C.

Vinnaren när det gäller uppvärmningseffekt är gasolköket.

Vikt

Både spritköket och gasolköket är lätta och smidiga att bära med sig.

Om du däremot planerar en längre vandring där du ska laga mat så kommer du behöva ta med dig mycket bränsle för spritköket. Detta kan leda till att spritköket och dess tillbehör blir för tungt.

Vinnaren när det gäller vikt är gasolköket.

Pris

Spritköken brukar vara billigare jämfört med gasolköken. Ett bra spritkök kostar vanligtvis runt 400-600 kronor medan ett bra gaskök kostar omkring 600-1000 kr.

Vinnaren när det gäller pris är spritköket.

Vad är bäst? Spritkök eller Gasolkök?

Efter att ha jämfört spritkök och gasolkök utefter användarvänlighet, uppvärmning, vikt, pris m.m., så kom vi fram till att gasolköket är det bästa alternativet.

Gasolköket är enklare att använda, mer effektivt vid uppvärmning och inte lika tungt som spritköket eftersom du inte behöver släpa med dig massa extra bränsle.

Om du däremot letar efter det billigaste alternativet så är spritköket ett bra val, men bortsett från priset så fördrar vi gasolköken.

Ett gasolkök som vi gillar är Mimer Stove Kit från Primus. Detta är ett enkelt, billigt och praktiskt gaskök med tillhörande kastrullset.Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar