mattermos

Bästa mattermosen - Håll maten varm längre

Naturlabbet, Publicerad den 27 september 2022

På dagsturer i naturen och på kortare vandringar där man tar sig mat hemifrån så kan det vara en mattermos vara väldigt användbara. Med en termos kan du hålla maten varm i flera timmar.

En mattermos kan användas för att hålla mat såsom varmkorv, soppor eller grytor varma under utflykten. Detta är perfekt om du vill ha en varm måltid under en kall dag eller om du bara vill hålla maten varm tills du är redo att äta.

I denna artikeln går vi igenom de bästa termosarna för att hålla din mat varm längre.

Bästa termosarna för att hålla maten varm

Några faktorer som vi har tagit hänsyn till när vi har valt ut de bästa termosarna för mat är kvalité, pris, hur väl den håller värmen och hur lätt den är att äta direkt ifrån.

Nedan går vi igenom de bästa mattermosarna på marknaden.

1. Adventure Food Jar 0.53L

Adventure Food Jar 0.53L

Denna mattermos är gjord i rostfritt stål och har en volym på 0,53 liter, och den har tidigare vunnit flera tester.

Den håller även väldigt bra och i Friluftsfrämjandet test höll den temperaturen bäst och hade en temperatur på 76 grader efter 4 timmar, vilket gjorde den till den termosen som höll värmen bäst.

Totalt sätt så kan denna termosen hålla maten varm i upp till nio timmar och kyla upp till 14 timmar.

Termosen har även dubbla lock, ett ytterlock och ett lock direkt på termosen. Bägge locken är väldigt täta och gör att inget läcker ut. Det yttre locket kan även användas som kopp som du kan äta eller dricka ifrån.

Priset på denna termosen ligger på 399 kronor, vilket vi tycker är ett bra pris baserat på termosens kvalité.

2. Vacuum Food Jar 0,75 L

Vacuum Food Jar 0,75 L

Vacuum Food Jar 0,75 L är ett bra alternativ för dig som har en lite lägre budget. Denna termosen från Urberg kostar endast 179 kronor och håller maten varm länge.

Termosen är i rostfritt stål och är både praktisk och elegant. Den har även dubbla väggar med vakuumisolering för att hålla maten varm på utflykten. Den är också lätt att äta ifrån med sin breda öppning på 850 millimeter.

Om du ska vara förvara korv i termosen på utflykten så kommer denna termosen att vara för liten, men det är en utmärkt termos för soppor eller grytor.

Ett problem som många verkar ha med denna termosen är att det kan ansamlas vatten i locket om man kör den i diskmaskinen. Detta kan senare vara svårt att få ut så vår rekommendation är att diska locket på denna termosen för hand.

3. Hydro Flask Insulated Food Jar 0,83L

Hydro Flask Insulated Food Jar 0,83L

Hydro Flask är ett företag som framförallt är kända för sina vattenflaskor i rostfritt stål, men det gör också utmärkta mattermosar.

Om du har en vattenflaska från Hydroflask sedan tidigare så kommer du inte bli besviken på denna matermosen.

Den mattermos har en snygg design och är gjord i dubbelväggigt rostfritt stål som håller maten varm eller kall länge. Den fungerar bäst för en soppa, gryta eller kall smoothie.

Den är även stabil, funktionell och lätt att rengöra vilket gör att det har fått många bra betyg från tidigare kunder.

Enda nackdelen med denna matermosen skulle vi säga är priset, eftersom den kostar 595 kr vilket gör den till en av de dyrare på denna listan.

4. Primus Trailbreak Lunch Jug 0,55 L

Primus Trailbreak Lunch Jug 0,55 L

Primus är ett företag som kanske mest är kända för sina gasolkök, men de har även en mycket bra mattermos.

Deras Primus Trailbreak Lunch Jug 0,55 L är en av våra favoriter och det är en mattermos i rostfritt stål som har fått väldigt bra betyg på exempelvis Outnorth.

Det är en slitstark termos med dubbla väggar och vacuumisolering som kommer att hålla maten varm under utflykten.

Mattermosen kostar 219 kr, vilket gör den till det näst billigaste alternativet på listan. Den har en total volym på 550 milliliter, en diameter på 93 millimeter och en höjd på 137 millimeter.

5. Stanley Classic Food Jar 0,94 L

Stanley Classic Food Jar 0,94 L

Om du letar efter en stor, robust och tålig termos så är Classic Food Jar 0.94L från Stanley ett bra alternativ.

Termos håller maten varm i upp till 20 timmar eller kall i upp till 24 timmar, och den har en volym på 0,94 liter vilket gör att den är utmärkt till soppa för två personer eller för att hålla varmkorven varm under utflykten.

Den har också ett praktiskt handtag på sidan vilket gör att enkelt att exempelvis hälla över soppa eller varm dryck till en kåsa.

Denna termosen kostar 549 kronor på Outnorth och är därför en av de dyrare på listan, men det är priset värt för den höga kvaliteten.

äta mat i naturen

Hur länge håller sig mat varm i en termos?

En termos håller värmen allra bäst på en soppa, dricka, stuvning eller gryta. Beroende på storleken och konstruktion kan maten hållas varm mellan 12-20 timmar.

Torr mat är däremot svårare att håll varm längre tid i en termos. En varm macka, korv med bröd eller pasta håller sig bara varm i max 1-3 timmar eftersom termosen blir nästintill verkningslös om maten inte innehåller mycket vatten.

Man kan även förlänga tiden som maten hålls varm i termosen genom att värma upp maten lite extra innan man för den ner i termosen. Det går även att värma upp termosen innan du tillsätter maten för att termosen ska hålla värmen bättre.

För att hålla värmen så bra som möjligt är det också viktigt att du försöker öppna termosen så lite som möjligt vid användning.

En termos kan även hålla kyla väldigt bra. En kall dryck kan vanligtvis hålla sig iskall i upp till 24 timmar, vilket är längre jämfört med en varm dryck. För att hålla drickan extra kall kan du även tillsätta några isbitar i termosen innan ni ger er ut på utflykten.

Hur stor mattermos behöver man?

För en person lämpar sig en mindre termos med en volym på ca 0,5 liter. En halv liter brukar motsvara en måltid.

Om du ska ut på en längre vandring och vill ha samma vandringsmat för både lunch och middag, eller om du vill ta med dig mat till två personer bör du välja en större termos med en volym på ca 1 liter.Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar