primus gas

Hur länge räcker gasen till stormköket? (Primus gas)

Naturlabbet, Publicerad den 4 januari 2023

Att veta hur länge gasen räcker till ditt stormkök är väldigt viktigt, särskilt om du planerar att använda det under längre turer eller under olika väderförhållanden.

Primus gas är den mest populära gasen som används i stormkök, men hur länge räcker gasen till i ett Primus stormkök?

Hur många dagar räcker gasen till stormköket?

Du kan räkna med att 100 gram Primus gas räcker ungefär 2-3 dagar på sommaren, medan på vintern och vid kalla temperaturen så kan du istället räkna med en halverad tid på cirka 1-2 dagar.

Primus har tre typer av gasbehållare som är olika stora och därför håller olika länge:

 • Primus 100 g – räcker i cirka 2–3 dagar på sommaren
 • Primus 230 g – räcker i cirka 5-7 dagar på sommaren
 • Primus 450 g – räcker i cirka 9– 11 dagar på sommaren

Samtidigt kommer antalet dagar också bero på hur mycket man använder sin gasbrännare och för vad. Om man använder den enbart för att värma upp vatten eller mat och bara gör det några gånger om dagen så kan 100 gram gas räcka 2-3 dagar om man kokar vatten 3 gånger per dag.

Medan om man använder gasolköket mer frekvent, eller om man lagar mer komplicerade maträtter som kräver längre tillagningstid så kan det gå åt mer gas.

Det är därför alltid bäst att ha med en behållare extra gas för säkerhets skull, särskilt om man planerar att vara ute under en längre tid såsom 5-7 dagar. Detta är också extra viktigt att ta med sig extra gas om du är nybörjare med att använda ett gasolkök.

Välj rätt gas beroende på temperatur

Genom att välja rätt gas baserat på temperaturen kommer du att få en optimal förbränning vilket kommer få gasen att räcka längre. Om utetemperaturen är över eller under de givna temperaturspannet så kommer förbränningen inte att vara optimal vilket gör att det går åt mer gas.

Primus har tre olika typer av gas och om du vill få gasen att räcka länge är det viktigt att du väljer rätt typ av gas beroende på utetemperaturen.

Nedan ser du för vilken temperatur som de olika gaserna fungerar som bäst.

 • Power Gas: -15°C – +25°C
 • Summer Gas: +15°C – +40°C
 • Winter Gas: -22°C – +10°C

I Sverige är det vanligtvis Power Gas som du ska välja som är en röd behållare. Denna gasen kommer att fungera relativt bra både under alla årstider. Om det däremot är väldigt kallt ute på vintern så kan Primus Winter Gas vara ett bättre val.

Det är däremot ingen fara att använda gasen om temperaturen är över eller under intervallet, men gasförbrukningen kommer inte att vara optimal vilket gör att det kommer gå åt mer gas vid matlagningen.

Primus Mimer Stove Kit

Hur mycket gas behöver man ta med sig?

Det beror helt på hur länge du planerar att vara ute, hur mycket du planerar att använda ditt friluftskök och hur många ni är.

Det är viktigt att ta med tillräckligt med gas när du använder ett friluftskök, eftersom du inte vill att gasen ska ta slut mitt i matlagningen.

När du försöker ta reda på hur mycket gas du behöver ta med dig kan du räkna att 100 gram gas räcker i 2-3 dagar till 1-2 personer på sommaren, medan en gasbehållare på 230 gram räcker i 5-7 dagar.

Om ni är 4 personer kan du därför räkna med att du behöver ungefär dubbelt så mycket gas som för 1-2 personer. Detta innebär att en gasbehållare på 230 gram kan räcka i 2-3 dagar, medan en behållare på 450 gram kan räcka i 5-7 dagar.

Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa siffror är ungefärliga och kan variera beroende på hur mycket du planerar att använda friluftsköket och under vilka förhållanden du använder det.

Om du planerar att använda gasolköket mycket för att laga mat eller om du använder friluftsköket under kalla vinterförhållanden så kommer det att gå betydligt mer gas.

Hur kan man få gasen att räcka längre?

Det finns en del saker du kan tänka för att spara på gas när du lagar mat med ett friluftskök.

 1. Lägg ett lock på grytan: När du lagar mat på en gryta bör du alltid lägga på ett lock så att värmen hålls kvar i grytan. Detta kan hjälpa till att du förbrukar mindre gas.
 2. Sänk gastillförseln när maten börjar koka: När du kokar vatten kan du sänka tillförseln av gasen när det börjar koka. Detta kan hjälpa till att du förbrukar mindre gas.
 3. Koka endast det vatten du behöver: När du kokar vatten så bör du aldrig koka mer vatten än vad du exempelvis behöver för pastan. Dett gör att du inte kommer förbruka mer gas än nödvändigt.
 4. Använd matkärl med värmeväxlare: Genom att använda matkärl med värmeväxlare kan du spara på gasen när du lagar mat med ett friluftskök. Värmeväxlare är en speciell teknik som gör att värmen från grytan eller pannan överförs bättre till maten, så att du förbrukar mindre gas vid uppvärmning.
 5. Välj en vindfri plats: Genom att välja en matlagningsplats med vindskydd kommer värmen att stanna kvar bättre vilket leder till en lägre gasförbrukning.


Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar