vattenflaska

Metall eller plast? Vilken vattenflaska är bäst?

Naturlabbet, Publicerad den 4 december 2022

När det kommer till vattenflaskor finns det två olika material att välja mellan. Man kan antingen välja en vattenflaska i metall eller en flaska i plast.

Vilken vattenflaska som är bäst beror på ens personliga preferenser och behov. Metallflaskor är ofta tåligare och håller värmen längre, medan plastflaskor är lättare och billigare. Båda materialen har sina för- och nackdelar, vilket vi går igenom mer nedan för att du ska kunna hitta den perfekta vattenflaskan för just dig.

För- och nackdelar med vattenflaska i metall

En vattenflaska i stål har både fördelar och nackdelar.

Fördelar med vattenflaska i metall

En vattenflaska i metall är mer slitstark, BPA-fri, bakterier fastnar inte lika lätt vilket gör flaskan fräschare, och den är isolerande vilket gör att den bibehåller temperaturen på kallt vatten i upp till 24 timmar.

 • Slittålig - Vattenflaskor i metall är tillverkade av rostfritt stål eller aluminium, vilket båda är mycket slittåliga material vilket kommer göra vattenflaskan kommer hålla i många år.
 • BPA-fri - Vattenflaskor av metall är BPA-fria, vilket innebär att de inte innehåller Bisfenol A. Detta är ett ämne som finns i många plaster och som bör undvikas eftersom det är hormonstörande.
 • Fräschare - Bakteriekolonier har svårare att bildas i en vattenflaska i stål vilket gör att det är mycket enklare att hålla sin metallflaska fräsch.
 • Isolerande - Vattenflaskor av metall är vanligtvis isolerade vilket gör att de antingen kan hålla vattnet kallt längre, eller fungera som en termos och håll vattnet varmt.

Nackdelar med vattenflaska i metall

Det finns också vissa nackdelar med en vattenflaska i metall. Vattenflaskor i stål är dyrare och väger mer. Det kan också vara svårare att avgöra hur mycket vatten som finns kvar, och vissa metallflaskor får inte köras i diskmaskinen.

 • Dyrare -  Vattenflaskor i stål är dyrare att köpa än flaskor av plast. För en bra vattenflaska i metall kan du behöva betala ungefär 50% mer jämfört med en vattenflaska i plast.
 • Vikt - Vattenflaskor i stål väger mer än vattenflaskor i plast. Om man vill minimera vikten på packningen kan detta vara ett problem.
 • Osäker på mängden vatten - Det är svårare att avgöra mängden vatten som finns kvar i en stålflaska.
 • Ej för diskmaskin - Många flaskor i metall tål inte att tvättas i maskin, så det är bäst att diska dem för hand.

För- och nackdelar med vattenflaska i plast

En vattenflaska i plast har både fördelar och nackdelar.

Fördelar med vattenflaska i plast

En vattenflaska i plast är vanligtvis billigare och den är lätt att bära, genomskinlig vilket gör att du lättare kan se kvalitén på vattnet och hur mycket vatten som finns kvar. Det är lätt att diska många vattenflaskor plast.

 • Billigare - En vattenflaska i plast är vanligtvis billigare än en flaska av metall.
 • Lätt att bära - Vattenflaskor i plast är vanligtvis lättare än flaskor av metall, vilket gör det enklare att bära den med dig.
 • Genomskinlig - Det är lätt att se mängden och kvalitén på vattnet i en vattenflaska av plast, eftersom den är genomskinlig.
 • Lätt att diska - Vattenflaskor i plast kan tvättas lättare än flaskor av metall, eftersom man kan diska dem i diskmaskin.

Nackdelar med vattenflaska i plast

Det finns också nackdelar med en vattenflaska i plast. Plastflaskor innehåller ofta BPA, det är svårare att hålla flaskan fräsch, och vattenflaskor i plast har oftast inte isolering.

 • BPA - Många plastflaskor innehåller bisfenol A (BPA), ett ämne som kan vara hormonstörande och skadligt för hälsan.
 • Osund - Bakterier kan fastna lättare i en vattenflaska av plast, vilket gör att det är svårare att hålla den fräsch och osund.
 • Ej isolerande - Vattenflaskor i plast har oftast inte isolering, vilket gör att de inte kan hålla vattnet kallt eller varmt särskilt länge.

Metall eller plast? Vilken vattenflaska är bäst?

Den bästa vattenflaskan för dig beror på vad du ska använda den till och vad du anser är viktigt.

Vattenflaskor av metall är dyrare, men de håller exempelvis vattnet kallt längre och det är lättare att hålla flaskan fräsch.

Vattenflaskor av plast är billigare, lättare att bära och enklare att diska, men de kan vara svårare att hålla dem fräscha.

Om du planerar att investera i en vattenflaska långsiktigt så är det dock bäst att välja en vattenflaska i metall eftersom de kommer att hålla längre, samtidigt som de också har flera andra fördelar.

Det finns många olika vattenflaskor i metall, men en stark favorit är Hydroflask Standard Mouth Flex.Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar