göra eld

Tändstål, tändare eller tändstickor? Vad är bäst?

Naturlabbet, Publicerad den 2 januari 2023

Det finns många olika verktyg som man kan använda för att tända elden såsom ett tändstål, tändare och tändstickor. Men vilken av dessa är egentligen bäst?

Vad som är bäst kommer att bero på vad du själv föredrar och hur väderförhållandena är. Alla tre alternativen har nämligen sina fördelar och nackdelar, och de kan lämpa sig olika bra i olika förhållanden och väderlekar.

I denna artikeln tar vi en närmare titt på vad som är bäst för att tända elden, och vi undersöker dessutom fördelarna och nackdelarna med de olika alternativen.

Tändstål (För- och nackdelar)

Tändstål är ett utmärkt verktyg att använda när det gäller att tända elden, eftersom det är mycket lättanvänt.

Det fungerar genom att man skapar gnistor genom att man drar en metallskiva med skarp yta mot en ferrocerium-stav. Det är snabbt och lätt sätt att skapa gnistor som kan använda för att skapa en eld.

Ett av de mest populära tändstålen är Light My Fire, och det är också just det tändstålet som jag har och brukar använda.

Det största fördelen är att det räcker väldigt länge jämfört med tändare eller tändstickor. Ett tändstål brukar gå att använda ungefär 5000-7000 gånger innan det behöver bytas ut, vilket är mycket mer än vad andra alternativ kan erbjuda.

Det är också ett lätt verktyg att använda, och det fungerar också i både regn och blåst, vilket gör  det till ett populärt verktyg att använda för både friluftsliv och camping.

En av de stora nackdelarna med tändstål är dock att det kan vara svårt att skapa gnistor och faktiskt få igång en eld. Det kommer att kräva tid och övning innan man har lärt sig att använda tändstålet, vilket kan vara irriterande för vissa.

Om du inte har använt ett tändstål sedan tidigare kan det därför vara smart att börja med något enklare, eller iallafall ta med dig en tändare eller tändstickor om du inte skulle få igång elden.

Om du vill läsa mer om olika tändstål så kan du läsa vår artikel om de bästa tändstålen.

Tändare (För- och nackdelar)

Den största fördelen med tändare är att det är otroligt enkelt att använda. Det är bara att trycka på knappen, och tända på så får man en eld.

En annan fördel med tändare är också att det är billigare än både tändstål och tändstickor. Man kan få tag i en hel del av dem för att använda när det är dags att byta ut den som man har, vilket gör det till ett väldigt prisvärt alternativ.

Ett stort nackdel med tändare är dock att den kommer att ta slut ganska snabbt och speciellt om man jämför med tändstålet.

Vanliga tändare kan även fungera rätt så dåligt i blåsiga och blöta förhållanden, vilket kan göra det svårt att tända eld eller hålla den levande. Det finns dock speciella stormtändare, som kan vara ett bra alternativ om man ofta råkar ut för dessa väderförhållanden.

Tändstickor (För- och nackdelar)

Tändstickor är ett annat vanligt alternativ för att tända eld, och det är ett lätt att använda och billigt sätt att få igång en brasa eller få igång ett stormkök.

De är också mycket bra att använda om man är ute på vandring eftersom de inte tar upp särskilt mycket plats, och de är lätta att ta med sig.

Det finns dock flera nackdelar med tändstickor. En av de största nackdelarna är att det kan vara svårt att tända eld vid mycket vind, vilket gör att det går åt många tändstickor.

Det finns dock speciella stormstickor som man kan använda vid stark vind, vilket löser detta problem.

En förpackning tändstickor räcker dessutom inte särskilt länge, vilket kan göra att det blir lite kostsamt om man använder tändstickor för ofta.

eld

Vad är bäst? Vad ska man välja?

Alla tre alternativen som finns för att tända eld har sina fördelar och nackdelar, så det är svårt att säga vilket som är bäst. Det kommer helt och hållet ner på vad du tycker fungerar bäst för dig, och vilka förhållanden du vanligtvis befinner dig i.

När jag är ute på vandringar så brukar jag ta med mig ett tändstål och en tändare, vilket är en väldigt bra kombination. Om väderförhållandena är dåliga med mycket regn eller blåst så är tändstålet ett utmärkt alternativ, och vid andra tillfällen så är det lättare och snabbare att använda tändaren.

Om du är nybörjare på att använda eld så skulle jag även rekommendera att du alltid tar med dig en tändare eller tändstickor i reserv om du vill testa att använda tändstål. Då garanterar du att du alltid kan få igång en bra eld om det skulle behövas.Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar