frystorka mat

Vad är frystorkad mat? Hur gör man egen?

Naturlabbet, Publicerad den 29 september 2022

Under mina vandringar på fjällen så har frystorkad mat ofta varit det självklara valet. Frystorkad mat har fördelen att det är lätt att bära, har en lång hållbarhet och kan tillagas och förberedas snabbt genom att tillsätta varmt vatten.

Men hur fungerar egentligen frystorkad mat och kan man göra egen?

I denna artikeln kommer vi att gå igenom vad frystorkad mat är, hur frystorkning fungerar och hur du kan börja göra egen för att spara pengar på din nästa fjällvandring.

Hur funkar frystorkad mat?

Frystorkad mat tillverkas genom en process som kallas frystorkning. Processen bygger på att vatten avlägsnas från maten vid mycket låga temperaturer.

När mat frystorkas i stor skala så placeras maten i stora vakuumkammare. Temperaturen ligger från början under fryspunkten och höjs sedan långsamt, vilket leder till att vattnet i maten rör sig från fast form till gasform och försvinner på så sätt från livsmedlet.

Under frystorkningen behåller livsmedlet de allra flesta vitaminer och mineraler som finns i den ursprungliga maten. Detta skiljer sig från vanlig torkning där många vitaminer och mineraler brukar brytas ner.

Fördelen med frystorkning är att det förlänger hållbarhet på livsmedlet samtidigt som det minskar dess vikt och volym vilket gör den idealisk för långa vandringar när du bär på mycket packning och vill minimera vikten.

Vilken typ av mat går att frystorka?

Det går att frystorka all typ av mat, oavsett om det är kött, frukt, grönsaker eller kompletta måltider. Vissa livsmedel lämpar sig dock bättre för frystorkning än andra.

Några livsmedel som inte är rekommenderade att frystorka är smör, honung, sirap och sylt.

Bortsett från dessa livsmedel så kan du frystorka i princip vilken mat som helst.

En del livsmedel såsom grönsaker och frukt är däremot enklare att frystorka och därför bra att börja med som nybörjare. Du kan börja med att prova att frystorka frukt och grönsaker såsom äpplen, morötter, paprika, bär och banan.

När du känner att du har lite bättre koll på frystorkningen kan du testa på svårare livsmedel såsom kött och hela maträtter.

Om du vill testa frystorka kött så rekommenderar jag att börja med olika typer av färs såsom köttfärs och kycklingfärs. Det är enklare att lyckas frystorka färs, jämfört med större köttbitar, eftersom redan är delat i små delar vilket underlättar frystorkningen.

Nedan ser du en bild på när vi frystorkar morot.

frystorkad morot

Gör egen frystorkad mat (Steg för steg)

Nedan går vi igenom hur du kan frystorka din egna mat i några enkla steg med en vanlig frys.

Frystorkning tar olika lång tid beroende på vilken mat du frystorkar, men du kan förvänta dig att hela processen kommer ta 2-4 veckor.

1. Dela maten i mindre delar

Första steget är att dela maten i små delar, gärna så små som du kan. Det kommer att underlätta frystorkning eftersom det gör det lättare för vattnet att avdunsta.

En del hårda råvaror såsom potatis, morötter och kål behöver också förvällas innan de frystorkas genom kokning.

2. Placera maten på en bricka

Placera sedan maten på en bricka eller tallrik och sprid ut maten.

Du vill inte att maten ska ligga för tätt ihop, utan försöka att sprida ut maten så mycket som möjligt.

3. Sätt in brickan i frysen

Sätt in brickan i frysen, gärna på den hyllan som är kallast, vilket brukar vara antingen längst ner eller längst upp beroende på vilken frys du har.

Tänk på att inte täcka för brickan eller tallriken eftersom det kan fördröja frystorkningsprocessen om vattnet inte kan avdunsta lika bra.

4. Vänta i 2-4 veckor

Låt maten fyrstorka i 2-4 veckor.

Tiden som det tar kan variera något beroende på vilken mat som du frystorkar och hur mycket som du delat maten i första steget.

Det enklaste sättet att testa om maten har blivit helt frystorkad är att ta ut en bit ur frysen och låta den tina. Om matbiten blir svart eller mörkbrun vid upptining har den ännu inte frystorkat helt, och behöver ligga kvar i frysen några dagar till.

Om maten däremot återgår till sin naturliga färg så är processen klar och du har lyckats med din frystorkning.

5. Packa frystorkad mat i lufttäta påsar

När du har frystorkat din mat så är det bäst att packa den frystorkade maten i lufttäta påsar för att förlänga hållbarheten.

Ett bra alternativ för detta är blixtlåspåsar, men vanliga påsar fungerar också bra. Det viktigaste är att maten är helt tätt förpackad och att inget vatten kan komma in i påsen.

Sedan när du ska äta din frystorkade mat så kommer de mesta maten behövas rehydreras genom att du tillsätter varmt vatten och väntar i några minuter. Frystorkade grönsaker och frukt brukar däremot gå bra att äta direkt som frystorkade.

Om man vill att torkprocessen ska gå snabbare kan man även hyra utrymme i en större frystork. Genom att använda en riktig frystork istället för en vanlig frys kan torkprocessen nämligen ta uppemot 10 timmar istället för 2-4 veckor.

Hur länge håller frystorkad mat?

Om du har frystorkat mat på rätt sätt så kommer den att hålla i flera år. Kött, fisk och kyckling har dock en lite kortare hållbarhet jämfört med grönsaker och frukt.

För att förlänga hållbarheten på den frystorkade maten är det viktigt att du förvarar den mörkt, svalt och torrt.

Ett annat sätt att förlänga hållbarheten ytterligare är att senare förvara maten i kyl eller frys.Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar