beef jerky

Torka din egen vandringsmat - Så kommer du igång

Naturlabbet, Publicerad den 21 december 2022

Torkning är en bevarandemetod som används för att extrahera ut vatten från maten, som gör det svårt för mikroorganismer att växa och förstöra råvaran.

Genom att själv torka sin mat kan man själv de välja råvaror man själv tycker om för att få mat som passar just ens egna behov och smak. Det är dessutom väldigt roligt att ta med sig vandringsmat som man själv har tillagat.

Vilken mat är bäst att torka?

Det finns ingen specifik typ av mat som är bäst att torka, utan det beror på vilken mat som du faktiskt vill torka. Det går att torka all typ av mat själv, även om man i vissa fall kommer att behöva ha en mattork.

Generellt sätt så är det dock enklare att torka mat hög fukthalt, såsom frukt och grönsaker, än t.ex. kött eftersom köttet har låg fukthalt och behöver mer tid och värme för att torkas. Mat med en lägre fetthalt är också enklare att torka, jämfört med feta matvaror såsom lax, ost och bacon.

Vilka råvaror är lättast att torka?

Det finns vissa råvaror som är lättare att torka än andra beroende på deras struktur och innehåll. Några exempel på råvaror som är lätta att torka är äpplen, morötter, bananer, tomater, bär och svamp. Dessa råvaror har en mjuk struktur och hög fukthalt, vilket gör att de är relativt enkla att torka för nybörjaren.

Om du vill torka kött så är det enklast att börja med olika typer av färs. Köttfärsen ska helst vara mager och så färsk som möjligt eftersom färs har en mycket stor exponeringsyta för bakterier.

Nedan sammanställer vi några av de råvaror som är enklast att torka:

  • Äpplen: Skär äpplena i tunna skivor och torka dem i en mattork eller ugn på 50 grader. Om du använder ugn tar det cirka 12 timmar, medan 6 timmar för en mattork.
  • Morötter: Skär morötterna i tunna skivor och förväll dem genom att koka morötterna i 3-5 minuter så att de blir genomkokta. Torka sedan i en mattork i 6 timmar eller ugn i 10-11 timmar på 50 grader.
  • Bananer: Skär bananerna i tunna skivor och torka dem i en mattork eller ugn på 50 grader. Torktiden för banan i ugn är ca 12 timmar.
  • Tomater: Skär tomaterna på hälften och torka dem i en ugn på 80 grader i cirka 4 timmar. När tomaterna är klara ska de kännas ungefär som torkade aprikoser.
  • Bär: Torka för bären i rumstemperatur i 3-4 dagar och låt de sedan torkas i ugn på 50 grader i cirka 7 timmar. Låt bären sedan eftertorkas i rumstemperatur.
  • Färs: Bryn först färsen utan något fett så att färsen blir tillagad. Lufttorka sedan färsen i rumstemperatur på ett bakplåtspapper i ett par dygn, där du rör om då och då. Till sist så kan du torka i mattork på 40 grader.

Det är viktigt att du försöker följa instruktionerna för torkningen för den specifika råvaran du använder för att säkerställa att den torkas på ett effektivt sätt. Använd gärna en mattork om du vill snabba upp torkningen.

torkad frukt

Hur torkar man friluftsmat?

För att torka maten så kan du använda dig av en ugn, en mattork eller så kan du lufttorka maten direkt på bakplåtspapper. Beroende på vilken mat du vill torka kommer du behöva använda dig av olika temperaturer för att kunna torka maten.

Kött, fisk och kyckling kräver ungefär 70 grader vid torkning, medan grönsaker och frukt torkar bäst i 50 grader. Vissa andra råvaror såsom svamp går lika bra att torka i rumstemperatur.

När du ska torka kött, fisk och kyckling så behöver maten tillagas innan du torkar dem genom stekning i panna eller ugn. Under tillagning ska du däremot undvika att använda något fett eftersom detta kommer att försvåra torkningen senare.

Frukt och grönsaker är enklare att torka och behöver generellt sett endast skalas och skivas tunt. En del grönsaker med hård konsistens såsom rotsaker, kål och potatis behöver däremot förvällas innan de torkas för att ge råvaran en mjukare konsistens. Detta underlättar torkningen senare.

Torka friluftsmaten (Steg för steg)

Här är en steg-för-steg-guide för att torka friluftsmaten:

  1. Välj mat för torkning: Välj färska råvaror med låg fukthalt och förbered dem genom att skära dem i tunna skivor eller bitar. Frukt och grönsaker är lättare att torka än t.ex. kött eftersom de har högre fukthalt.
  2. Förbered maten: Skala grönsakerna och förväll dem i några minuter om de har en hård konsistens. Kött behöver också tillagas före torkning.
  3. Placera maten på torkgallren eller på en ugnsplåt: Placera råvarorna på torkgallren eller på en ugnsplåt. Se till att bitarna inte ligger ovanpå varandra och att det finns tillräckligt med utrymme mellan dem för att luften ska kunna cirkulera.
  4. Torka maten: Torka sedan maten i cirka 8-12 timmar beroende på vilken råvara som du torkar. Kontrollera råvarorna då och då.
  5. Förvara den torkade maten: När maten är torr och krispig är de klara att förvaras. Förvara därefter maten i en lufttät behållare i rumstemperatur för längre hållbarhet.

Hur lång hållbarhet har torkad mat?

Hållbarheten kan variera beroende på vilken typ av råvara det handlar om och hur den har torkats. Nedan går vi igenom hållbarheten för några olika typer av råvaror.

  • Frukt: Torkade frukter kan hålla sig fräsch väldigt länge och ibland uppemot flera år om den förvaras i en tätt försluten behållare såsom en glasburk.
  • Grönsaker: Torkade grönsaker kan också hålla väldigt länge och kan precis som frukt hålla upp till ett till flera år om de förvaras i en tätt försluten behållare.
  • Kött: Torkat kött såsom kyckling, nöt och fisk har en kortare hållbarhet, men den kan förlängas ytterligare genom att förvara kallt i kyl eller frys. Om köttet förvaras kallt, mörkt och torrt, kan det ha en hållbarhet på uppemot 2 månader.

Hur vet man om torkad mat har blivit dålig?

Om du misstänker att torkad mat du har kan ha blivit dålig, så finns det några saker som du behöver ha under uppsikt. Några tecken på att maten har blivit dålig är att den har börjat möglat, luktar illa, har en dålig färg och ser blek ut, eller att den har en obehaglig smak.

Om du upptäcker några av dessa tecken så bör du slänga maten omgående. Det är viktigt att vara försiktig med att äta dålig mat eftersom det kan ge dig matförgiftning och andra sjukdomar.

Skillnader mellan frystorkad och torkad mat

Det finns flera skillnader mellan frystorkad och torkad mat. Nedan går vi igenom fem olika skillnader.

  • Tillverkningsprocess: Frystorkning är processen där maten fryses och sedan torkas när vattnet avdunstar långsamt. Torkning, å andra sidan, är processen där maten torkas genom att maten värms upp så att vattnet avdunstar från livsmedlet.
  • Smak och struktur: Frystorkad mat behåller ofta sin ursprungliga struktur och smak bättre än torkad mat. Medan torkad mat vanligtvis brukar ha en mörkare färg och vara torrare, med en kompaktare struktur än den ursprungliga maten.
  • Lagring och hållbarhet: Frystorkad mat kan lagras längre än torkad mat utan att förlora sin kvalitet. Torkad mat har också en större risk att bli påverkad av mögel om den inte förvaras på rätt sätt.
  • Näringsinnehåll: Frystorkad mat bibehåller näringsinnehållet bättre än torkad mat, eftersom det sker färre skador på näringsämnena under torkningsprocessen.
  • Pris: Om man köper frystorkad och torkad mat i affären så brukar torkad mat vara billigare jämfört med frystorkad mat. Detta beror bland annat på att det är svårare och att det tar längre tid att tillverka frystorkad mat.


Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar