barn som läser kartan

Fjällvandra med barn - Fjällvandring för hela familjen

Naturlabbet, Publicerad den 9 december 2022

Fjällvandring är en fantastisk upplevelse för både de stora och små barnen. Det ger er inte bara möjligheten att uppleva den vackra natur och frisk luft, utan också en chans att skapa minnen för livet.

Att planera en fjällvandring med små barn kan dock kännas lite skrämmande, men med rätt förberedelser och en positiv inställning så kan det bli en oförglömlig upplevelse för hela familjen.

Planera fjällvandring med barn

När man ger sig ut på en fjällvandring med barn så är det främst viktigt att fokusera på barnens behov och vad de klarar av. Det är viktigt att planera vandringen noggrant och anpassa rutten efter barnens ålder och kondition.

Om man har en sexåring där hemma så kanske man inte ska börja med att planera att vandra till och bestiga Kebnekaise. Detta kan vara en utmaning för många vuxna, vilket gör att en sexåring kan ha svårt för att hantera den långa och ansträngande vandringen som krävs för att nå toppen.

När man väljer vandringsled så är det alltid viktigt att man tänker på barnets fysiska förmåga och mentala mognad innan man bestämmer sig.

Om man vill ge barnen en introduktion till fjällvandring så är det bra att börja med en enklare och kortare vandring. Det är viktigt att barnen känner att de klarar av vandringen, utan att det ska behöva påverka resten av familjen negativt.

En dagstur är alltid bra att börja med eftersom det är en möjlighet att introducera barnen till fjällvandring, utan att det ska behöva bli så ansträngande eller utmanande. En dagstur kan också vara en bra möjligt att börja få in intresset innan man eventuellt tar sig an längre och mer utmanande vandringar.

Hur långt klarar barn av att vandra?

Distansen som barnet klarar av att vandra beror på flera olika faktorer, såsom barnets ålder, fysiska förmåga och mentala mognad.

En del barn kommer att klara av att vandra långa sträckor under en dag, medan andra inte kommer att vara mentalt förberedda eller fysiskt starka nog. Det är viktigt att man aldrig tvingar barnet att fortsätta om de upplever att det är svårt.

Om barnet tycker att det är jobbigt under vandringen ska man försöka vara lösningorienterad och hjälpa till. Du kan exempelvis föreslå en vilopaus, eller att du bär barnets packning under en period för att göra det enklare.

För att barnet inte ska bli trött är det även bra om man påminner barnet att fylla på med energi emellanåt genom att ta något att äta. Att påminna barnet att fylla på med vätska genom att dricka vatten är också viktigt.

Det är även bra att ha en plan för vandringen och att anpassa längden och svårighetsgraden efter barnens förmåga. Om barnet visar tecken på mycket trötthet eller motstånd kan det också vara smart att ha en backup-plan.

fjällvandra med barn

Mat under fjällvandring med barn

Under en fjällvandring med barn så är det smart att låta barnen vara med i planeringen. Genom att låta barnen få vara med att bestämma ser du till att maten kommer uppskattas under vandringen. Det gör vandringen både roligare och enklare för alla.

Det finns många maträtter som är barnvänliga och som kan tillagas på vandring. Några exempel är:

  • Tacos
  • Hamburgare med halloumi
  • Pannkakor
  • Pasta med köttbullar
  • Pizzabullar

Överlag så brukar pasta, ris, knäckebröd och havregryn vara bra kolhydratkällor att ha med under vandringen. Medan torkad kött, makrill i tomatsås, bacon, hårdost m.m. är några bra proteinkällor. Det går bra att ha med färdiga köttbullar eller falukorv på kortare vandringar på 1-2 dagar.

Det finns också mycket god frystorkad mat som kan vara väldigt populär vandringsmat bland barnen. Frystorkad mat kan vara både spännande och riktigt gott, men man borde försöka välja rätter som barnet kommer att tycka om.

Det är också en bra idé att ta med exempelvis nötter, torkad frukt, torkad kött, riskakor och bars. Detta kan fungera som ett enklare mellanmål som kan ätas under vandringen. Det är även bra att ta med något gott för att fira framgången efter en längre vandring framåt kvällen, såsom chips eller choklad.

Tips för en lyckad fjällvandring med barn

Det finns flera saker som är bra att tänka på för att göra fjällvandringen så lyckad och säker som möjligt. Här är några tips för en lyckad fjällvandring med barn:

  1. Planera vandringen innan ni ger er ut i naturen och försök att anpassa den efter barnens förmåga och önskemål. Det är viktigt att ha en tydlig plan för vandringen så att barnen vet vad som de kan förvänta sig.
  2. Se till att packa rätt utrustning och kläder. För att barnen ska trivas och må bra under vandringen är det viktigt att de har rätt utrustning och kläder så att de exempelvis inte fryser eller upplever något typ av obehag, såsom skoskav.
  3. Se till att barnen får tillräckligt med vatten och proviant. En vandring kan vara väldigt ansträngande och därför är det viktigt att du ser till att barnet får i sig tillräckligt med vätska och näring för att klara av det.
  4. Var beredd på att justera planen. Om barnet visar tydliga tecken på trötthet eller motstånd så är det bra att vara beredd på att justera planen under vandringen. Var inte rädd för att bryta vandringen tidigare än planerat eller att välja en enklare väg om det behövs.
  5. Lär barnen grunderna i fjällvandring. En fjällvandring kräver en del kunskap och förmåga så det är bra att lära barnen saker såsom att hålla sig på vandringsleden, hanterar karta och kompass, att ta hand om naturen och att bete sig säkert i fjällmiljön.
  6. Var förberedd på olyckor. Olyckor kan hända och det är viktigt att vara förberedd på det. På en fjällvandring ska man alltid ha med sig första hjälpen-utrustning. Det är också bra att veta var du alltid kan hitta närmaste nödtelefon, som vanligtvis brukar finnas i de olika fjällstugorna.
  7. Var inte rädd för att be om hjälp. Om man stöter på problem på leden eller om det skulle uppstå olyckor så ska man aldrig vara rädd för att be om hjälp från andra vandrare eller stugvärdar i fjällstugorna.


Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar