vandra med barn

Mat till barn under vandring - Barnvänlig vandringsmat

Naturlabbet, Publicerad den 8 december 2022

Det finns mycket vandringsmat som passar utmärkt för barn. I många fall går det också att laga barnens favoritmat på ett friluftskök, såsom tacos, pannkakor eller korv med bröd.

För att se till att vandringsmaten blir populär bland barnen så är det smart att planera menyn tillsammans med barnet. Genom att planera matsedeln vet du att barnet kommer tycka om maten, vilket underlättar hela vandringen.

Bästa maten till barn under vandring

Den bästa maten till barn under vandring kommer att vara energirik mat som barnen tycker om. Man bör försöka välja mat som är rikt på kolhydrater så att barnen orkar gå, samt är pigga och glada.

Några exempel på bra vandringsmat till barn är:

 • Pasta med köttbullar
 • Pasta med falukorv
 • Pannkakor
 • Tacos
 • Pizzabullar
 • Hamburgare med halloumi
 • Olika typer av mackor

En del av vandringsmaten såsom pizzabullar och mackor är enklast att tillaga och förbereda hemma innan man ger sig ut i naturen. Det finns också många andra rätter som går utmärkt att tillaga på ett friluftskök, och det enda som man behöver är lite kreativitet.

Pasta, ris, knäckebröd och havregryn brukar vara bra kolhydratkällor att ha med på vandringen, medan torkad kött, makrill i tomatsås, bacon, hårdost m.m. är några bra proteinkällor. Det går bra att ha med färdiga köttbullar eller falukorv på kortare vandringar eller dagsturer.

Det finns också mycket god färdigmat, såsom frystorkad mat som brukar vara mycket populär bland barnen. Frystorkad mat kan vara både spännande och otroligt gott, men det är viktigt att man väljer ett barnvänligt alternativ.

Frystorkad mat som är populär bland barn

När man väljer frystorkad mat som ska passa till sina barn är det smart att fundera på vilken typ av maträtter som barnet tycker om och försöka hitta liknande frystorkade alternativ.

Några frystorkade maträtter som vi tycker är väldigt goda, och som också är barnvänliga är exempelvis Real Turmat Pulled Pork With Rice, som är gjord med långsamt kokt fläsk i bitar.

Blå Band Taco Gryta är ett annat bra alternativ som kommer tyckas om av barn som gillar tacos. Om du vill lyxa till det kan jag även rekommendera att ta med egna tacochips som du kan smula ner i tacogrytan.

Ett gott veganskt alternativ som passar för barn är Blå Band Pasta Fusilli Pomodoro, som är en simpel med god pastarätt bestående av pasta och tomatsås.

Förutom dessa frystorkade rätter så finns det också massor av andra alternativ. Det är därför smart att också ta en titt på andra alternativ, för att se vilka maträtter som kan passa för ditt barn bäst.

Tips för bra vandringsmat åt barnen

Här är några tips för skapa en bra vandring för dig och ditt barn.

 1. Välj mat som är lätt att bära och förvara under vandringen. Detta är främst viktigt under längre vandringar eftersom du inte vill att den ska ta för mycket plats i ryggsäcken eller blir för tung att bära.
 2. Välj mat som är lätt att tillaga och äta. Detta är smart för att barnen inte ska bli uttråkade eller frustrerade när det är dags att börja laga amt.
 3. Välj mat som är näringsrik och ger barnen energi. Ta med mat som är rikt på protein, kolhydrater och fiber, såsom pasta, havregryn, torkad kött och köttbullar.
 4. Se till att barnen får tillräckligt med vätska under vandringen genom att ta vätskepauser emellanåt. Om barnet får vätskebrist kommer det inte bli en särskild rolig vandring.
 5. Låt barnen vara med och planera maten. Fråga barnen vad de vill äta och ta med deras favoritmat på vandringen.
 6. Överraska med en god efterrätt genom att exempelvis hiva fram en påse med chokladpudding efter att ni ätit. Det är också ganska enkelt att laga egen äppelpaj på ett friluftskök genom att steka äppelklyftor med kanel och socker, havregryn och rejält med smör.
 7. Ta med ett enkelt mellanmål, såsom frukt, nötter eller torkad kött. Detta är smidigt för att fylla med lite extra energi när det behövs.


Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar