dricka vatten från sjöar och bäckar

Dricka vatten från sjöar och bäckar (Saker att tänka på)

Naturlabbet, Publicerad den 25 november 2022

Det finns ingen bättre känsla än friskt vatten när man är ute på en längre vandring eller campingtur. Men det är viktigt att ta hänsyn till de möjliga riskerna innan du dricker från sjöar och bäckar.

När du dricker vatten från en sjö eller bäck måste du alltid kontrollera att det är säkert att dricka för att undvika bakterier, virus eller andra mikroorganismer som kan leda till allvarliga sjukdomar.

I denna artikeln kommer vi att diskutera några saker som du måste tänka på innan du dricker vatten från en sjö eller bäck.

När är det säkert att dricka vatten i naturen?

Rörligt och klart vatten är alltid att föredra framför stillastående vatten som fristående sjöar och dammar. Det beror bland annat på att rörligt vatten innehåller ofta mindre bakterier och skadliga mikroorganismer än stillastående vatten.

Om det inte finns några bäckar eller rörligt vatten i närheten är det fortfarande möjligt att dricka från sjöar och dammar, men större sjöar är alltid att föredra om det är stillastående vatten. Det är också mycket viktigare att ta hänsyn till miljön där du tänker dricka från.

Det är vanligtvis bäst att undvika att dricka från sjöar eller vattendrag som ligger nära platser där människor bor, eftersom det finns en högre risk att det vattnet är kontaminerat. Man bör också undvika platser där människor brukar bada eller leka.

Det är också viktigt att man tar en titt på själva vattnet. Om det är grumligt eller vitfärgat från exempelvis en glaciär så kan det innehålla smågrus och andra partiklar och då är också vattnet bäst att undvika.

Går det att dricka vattnet från fjällen?

Om man ska dricka vatten i naturen så är fjällen helt klart en av de bästa platserna att dricka från eftersom det är få platser som har blivit påverkade av människor. Vattnet är också i många fall rinnande i bäckar och älvar som kommer direkt från glaciärer.

Men det finns vissa ting som man bör ta hänsyn till även när man dricker från fjällen. Precis som vi sade tidigare så är det bäst att undvika dammar och stillastående vatten om det är möjligt.

Det är också smart att undvika vattnet nedanför fjällstationerna eftersom det ofta är kontaminerat av urin och andra restprodukter från de människor som bor på stationerna.

Några andra saker som är bra att tänka på i fjällen är att man planerar sin vandring utefter vattendragen. Ta en titt på kartan för att hitta större bäckar där du exempelvis kan fylla på din termos eller vattenflaska.

Hur skyddar du dig själv när du dricker vatten från naturen?

För att skydda sig mot bakterier och virus som kan finns i vattnet så är det alltid först och främst viktigt att välja rätt plats för att minimera riskerna. Men det finns också mycket annat som man kan göra.

Du kan exempelvis koka vattnet med ett stormkök innan du dricker det för att ta död på eventuella bakterier och virus. Om du inte har möjligheten koka vatten så finns det också andra metoder som exempelvis filtrering och desinficering som kan vara bra att använda sig av.

Det finns speciella vattenfilter såsom Sawyer eller Katadyn som har en renande effekt och tar bort nästan alla skadliga mikroorganismer från vattnet.

Sawyer Mini är det filter jag använder mig av, och det är ett litet filter som väger 56 gram som filtrerar bort 99.99% av bakterier (såsom salmonella, E. coli m.m). Om du är nybörjare eller känner dig osäker på vilket vatten som går att dricka så kan det vara en bra idé att införskaffa ett vattenfilter.

Om vattnet är väldigt smutsigt så kan det också vara bra att bygga ett eget filter för naturlig rengöring med vitmossa. Vitmossan kan ta bort mycket smuts och föroreningar, men det tar sällan bort alla bakterier. Därför är det bra att komplettera filtreringen med andra metoder som exempelvis kokning.

Det är också bra att ha med sig läkemedel mot magsjuka och diarré eftersom detta är den vanligaste typen av sjukdom som kan uppstå om man dricker förorenat vatten.Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar