vattenflaska

Gör rent din vattenflaska (Steg för steg)

Naturlabbet, Publicerad den 12 mars 2023

Det är inte ovanligt att vattenflaskor samlar på sig bakterier och andra föroreningar med tiden. Detta kan vara både ohälsosamt och leda till dålig lukt.

Men det är också enkelt att ta hand om sin vattenflaska, och att rengöra en den behöver inte heller vara särskilt svårt, vilket vi kommer titta närmare på i denna artikeln.

Material som behövs

För att rengöra din vattenflaska effektivt behöver du några grundläggande verktyg och material.

Nedan hittar du lista över vad du behöver:

 • Diskmedel.
 • Svamp eller diskborste.
 • Varmt vatten.

Om vattenflaskan luktar illa kan du även använda dig av bikarbonat eller ättika för att ta bort dålig lukt, vilket vi går igenom senare i artikeln.

Rengöra din vattenflaska (Steg för steg)

Att rengöra en vattenflaska är enkelt och tar bara några minuter. Här är steg-för-steg instruktioner för att rengöra din vattenflaska:

 1. Fyll flaskan med varmt vatten och tillsätt lite diskmedel. Det är viktigt att använda varmt vatten eftersom det hjälper till att lösa upp smuts och bakterier.
 2. Använd en mjuk svamp eller en smal borste för att skrubba insidan av flaskan. Se till att du når alla områden i flaskan, inklusive botten och halsen. Om flaskan är extra smutsig kan du använda bikarbonat eller ättika för att exempelvis lösa upp dåliga beläggningar.
 3. Skölj flaskan med varmt vatten för att ta bort diskmedlet och smuts. Se till att du sköljer bort allt diskmedel.
 4. Upprepa processen om flaskan fortfarande inte är ren. Om flaskan är extra smutsig kan du behöver rengöra den flera gånger för att få den helt ren.
 5. Låt flaskan lufttorka genom att ställa den upp och ner på en handduk eller papper. Var noga med att flaskan innan du skruvar på locket på flaskan igen.

Att rengöra din vattenflaska regelbundet är viktigt för att hålla den ren och fräsch.

Ta bort dålig lukt från en vattenflaska

Bikarbonat och ättika är två naturliga sätt att rengöra din vattenflaska och få bort dålig lukt.

Bikarbonat fungerar genom att neutralisera lukter medan ättika har en naturlig desinficerande effekt.

För att använda bikarbonat för att rengöra din vattenflaska gör du följande:

 1. Lägg två matskedar bikarbonat i flaskan.
 2. Fyll flaskan med varmt vatten.
 3. Låt flaskan stå några timmar.
 4. Skölj sedan ur den ordentligt och låt den torka.
 5. Innan du sköljer ur flaskan kan du också skaka den några gånger för att få bikarbonatlösningen att komma åt i alla hörn och kanter.

Om du istället använder dig av ättika för att rengöra din vattenflaska så gör du följande:

 1. Fyll flaskan med 2 dl ättika.
 2. Fyll sedan resten av flaskan med varmt vatten.
 3. Låt flaskan stå i minst 2-4 timmar.
 4. Skölj sedan ur den ordentligt och låt den torka på ett luftigt ställe.

Du behöver dock tänka på att inte använda bikarbonat och ättika samtidigt eftersom de kommer neutraliserar varandra, då en är bikarbonat är en bas och ättika en syra.

Du bör även tänka på att undvika att använda ättika för plastflaskor eftersom det kan skada vattenflaskan.

Tips för att hålla en vattenflaska ren

För att hålla din vattenflaska ren och fräsch så är det viktigt att du tar hand om den och gör rent den regelbundet för att undvika att bakterier och mögel bildas.

Låt aldrig vattenflaskan bara stå med gammalt vatten eller dricka, eftersom det ofta kan orsaka att dålig lukt bildas. Det är bra att försöka tvätta sin vattenflaska åtminstone en gång i veckan.

Låt även flaskan lufttorka ordentligt efter att du har använt den. Ställ upp den upp och ned, och gärna på en handduk eller papper för att säkerställa att allt vatten har försvunnit.

Det är också viktigt att använda rätt typ av rengöringsmedel när du tvättar din vattenflaska. Använd aldrig starka rengöringsmedel även om vattenflaskan skulle lukta illa, eftersom det kan lämna kvar farliga rester i flaskan.

När du rengör vattenflaskan så ska du främst använda varmt vatten och mild tvål eller diskmedel, och om du vill få bort dålig lukt är det bäst att använda bikarbonat eller ättika.

Om du ofta har problem med att vattenflaskan luktar illa eller blir ofräsch så kan du också överväga att skaffa en vattenflaska i rostfritt stål. Bakterier och mögel trivs inte lika bra i denna typen av vattenflaska vilket gör den enklare att hålla ren.



Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar