stormkök

Hur använder du ett stormkök?

Naturlabbet, Publicerad den 3 december 2022

Ett stormkök, eller friluftskök som det också kallas för, är utmärkt för dig som vill laga mat ute i naturen. Det är smidigt att använda och lätt att ta med sig på vandringar eller utflykter.

Stormköket består vanligtvis av 5 delar, ett undre vindskydd som man ställer på marken, ett över vindskydd, en kastrull, en stekpanna och en brännare. Brännaren sätter man i det undre vindskyddet och det övre vindskyddet kommer att vara väggen runt brännaren.

Hur lagar man mat på stormkök?

För att laga mat ute i naturen med ett stormkök så behöver du ha bränsle och något att tillaga. Bränslet kan variera beroende på vilken typ av friluftskök som du har, men vanligtvis så används T-röd eller gas.

Innan du kan börja laga mat på stormköket behöver du ta isär de olika delarna av stormköket. Nedan går vi igenom de olika stegen för ett spritkök.

  1. Placera det undre vindskyddet på en stadig plats på marken.
  2. Fäst det övre vindskyddet i det undre vindskyddet.
  3. Tillsätt bränsle (T-röd) i brännaren.
  4. Placera brännaren med T-röd i det undre vindskyddet.
  5. Tänd eld på bränslet i brännaren och känn försiktigt med handen att det brinner.
  6. Lägga på kastrullen eller stekpannan ovanpå brännaren och det övre vindskyddet.
  7. Sedan är det bara att börja tillaga din mat på friluftsköket.

Innan du ger dig ut i naturen är det bra att testa att använda stormköket hemma, så att du vet hur det fungerar. Även om det är ett enkelt och smidigt sätt att laga mat ute i naturen så kan det kräva lite erfarenhet för att använda stormköket på bästa sätt.

Nedan kommer vi också gå igenom mer ingående hur det olika stormköket fungerar och lite annan intressant information.

Spritkök

Spritköken är det mest populära valet när det gäller stormkök, eftersom de är smidiga att använda och också relativt billiga. Ett bra spritkök kostar exempelvis runt 400-600 kronor medan ett bra gaskök kostar omkring 600-1000 kr.

Spritkök brukar också kallas för trangiakök, och de har haft samma design i mer än 70 år när företaget Trangia började tillverka friluftsköket under 1951.

Ett spritkök kan användas både ute och inne, förutsatt att det sker på ett eldfast underlag. Köket är däremot byggt för utomhusbruk så om man använder det inomhus är det viktigt att tänka på god ventilation, använda ett brandsäkert underlag och alltid ha det under uppsikt.

När man använder ett spritkök ska man också tänka på alltid låta bränslet brinna ut eftersom det kan vara svårt att släcka det. Det är därför smart att fundera på hur mycket bränsle man behöver innan man tillsätter det i brännaren.

Om du behöver fylla på med bränsle vid matlagningen är det också viktigt att du låter brännaren svalna först. Detta beror på att det är en stor risk för brännskador om brännaren fortfarande är varm.

Bränsleförbrukning för spritkök

Totalt sätt så rymmer en spritbrännare 1 dl bränsle vilket motsvarar en total brinntid på ungefär 25 minuter. Man behöver dock sällan fylla spritbrännaren till max, utan det brukar räcka med ungefär 1/2 dl bränsle, vilket motsvarar en total brinntid på ungefär 13 minuter.

Detta kan jämföras med att det tar ca 10-15 minuter att koka upp 1 liter vatten som har en ursprunglig temperatur på omkring 20 grader.

Om du skulle ha en T-röd flaska på en liter bränsle innebär detta att du kan laga mat i ungefär 4 timmar, eller koka upp 16-20 liter vatten.

Gaskök

Gaskök kallas även för gasolkök, och de skiljer sig från spritköket genom att de har en liten gasbrännare som är kopplad till en behållare som innehåller flytande gas.

För att använda ett gasolkök så skruvar man enkelt fast gasbrännaren i gastanken, öppnar gasen och tänder på. En del gaskök har en så kallad piezotändare, vilket är en inbyggd knapp som genererar en gnista för att sätta igång gasköket. När man väl tänt på gasköket så är det bara att sätta igång att laga mat.

Gasköken är vanligtvis dyrare jämfört med spritkök, men de har samtidigt flera fördelar såsom att de är mer effektiva på att värma upp maten och att man kan kontrollera lågans styrka bättre. Det finns dock några riktigt privsvärda gasolkök såsom Primus Mimer Stove.

Det finns även olika typer av gaskök, toppmonterade gaskök och så kallade spidermodeller som är markstående och har en slang till brännaren. De gasköken som är toppmonterade är lättare och tar lite plats i packning, medan spidermodeller är mer stadigare gasolkök.

Det går att använda gaskök inomhus även om det är bäst att använda det ute. Om gasköket används inomhus är det viktigt att se till att det finns bra ventilation och att köket står på ett säkert underlag utan någon brandrisk.

primus mimer stove

Bränsleförbrukning för gaskök

Man kan räkna med att en gasbehållare på 230 gram motsvarar ungefär 1 timme och 15 minuter i total tillagningstid. Det är tillräckligt för att laga mat till en person för 7-10 dagar, och kokar upp totalt 1 liter vätska per dag.

För att koka upp en liter vatten med ett gaskök så tar det ungefär 3-5 minuter, vilket är betydligt mycket snabbare än ett spritkök. Gasköket är mer en dubbelt så snabbt att värma upp vatten, vilket visar på att det är ett gasolkök som du behöver om du vill laga mat ute på språng.

När man använder ett gasolkök är det dock viktigt att man stänger av brännaren när man inte använder den för att inte slösa på bränsle. Det är även bra att ha ställa in brännaren på en medelhög låga vid användning för att endast använda det bränsle som behövs.

Om du vill veta mer om de olika typerna av stormkök så har vi tidigare skrivit en artikel om skillnaderna mellan spritkök och gaskök.Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar