kaffe i vildmarken

7 goda maträtter för vandring (Tips på vandringsmat)

Naturlabbet, Publicerad den 26 september 2022

Om du inte är van att vandra och laga mat ute i naturen, så kan det vara svårt komma på lämpliga maträtter för att ta med på vandringen eller dagsutflykten.

I denna artikeln tänkte vi därför gå igenom sju enkla maträtter och recept på vandringsmat som ger dig energin som du behöver för att ta dig till toppen.

Detta är maträtter som fungerar bäst för kortare vandringar och dagsturer, eller som färskvaror som kan ätas i början på längre vandringar. På längre vandringar brukar frystorkad mat vara ett bättre alternativ på grund av sin låga vikt.

1. Piroger

Piroger är ett utmärkt alternativ för vandringsmat, eftersom de är grymt goda och lätta att äta i farten. Dessutom finns det oändliga möjligheter när det gäller vad du kan lägga i dem.

Du kan fylla dina piroger med tacofärs, ost och skinka eller soltorkade tomater beroende på vad du är sugen på och tycker om.

Piroger fungerar utmärkt att ta med på vandringar och äts gärna i början av en längre vandring.

Här hittar du ett bra recept.

2. Pasta med pesto

Pasta med pesto är en riktig klassiker på vandringar, och det är en av mina favoriter när det gäller vandringsmat.

Det är en otroligt enkel och god maträtt att göra eftersom allt du behöver är ett utekök så att du kan koka vatten, lite pasta och en burk pesto.

Fördelen med pasta med pesto är dessutom att du kan äta det när du vill under vandringen eftersom både pasta och pesto håller väldigt länge.

När jag gör egen pestopasta brukar inte jag följa något särskilt recept, utan jag brukar gå lite på känsla och smaka av.

Om man vill lyxa det det extra mycket så kan man även ta med en parmesan vilket höjer rätten ännu en nivå.

3. Matig pastasallad

En pastasallad är ett annat utmärkt alternativ för en vandring. Det är lätt att göra och kan ätas både varmt och kallt.

Dessutom är det ett bra sätt att använda alla överblivna grönsaker som du har i kylskåpet innan du ger dig ut på en längre vandring.

Det finns många saker som du kan lägga till i en pastasallad men några alternativ är tonfisk, fetaost, kyckling m.m.

Tänk däremot på att pastasalladen bör ätas under samma dag som du gör den för att undvika att maten blir dålig.

4. Gulaschsoppa till termos

En annan klassiker som jag tycker om på kortare vandringar och dagsturer är gulaschsoppa, som du enkelt att hålla varm i mattermos.

Det är en god maträtt som värmer dig en kall dag, och den smakar ännu bättre när du dricker den ur en termos ute i skogen.

Gulaschsoppa är perfekt att ta med på kortare vandringar eftersom den inte kräver någon tillagning när du väl är ute på vandringen.

Du hittar ett bra recept här.

5. Makrill med pasta

Makrill på burk med pasta är en annan snabblagad maträtt som du enkelt kan tillaga ute i naturen.

Om du vill göra det väldigt enkelt fungerar det att blanda ner makrillen direkt i pastan, eller så följer du ett recept med några fler ingredienser.

Om du vill göra det lite mer komplext kan du blanda makrillen med lök, en burk krossade tomater och kryddor såsom timjan, salt och peppar.

Detta är en enkel men mättande maträtt som ger dig den energi du behöver för att fortsätta vandringen eller utflykten.

Här hittar du ett recept.

6. Grönsakssoppa med ris

Det här är ett annat bra alternativ om du letar efter något som är lätt att förbereda mättande.

Allt som du behöver är en burk grönsakssoppa och lite kokt ris för att göra maträtten mer mättande.

Findus vegetarisk grönsakssoppa är en av mina favoriter och den går att köpa i de allra flesta matbutikerna. Denna soppan innehåller palsternacka, morot, vitkål, ärter och purjolök och har en mild och god smak.

7. Pulvermos med bacon

En annan god och smidig maträtt är pulvermos med bacon. Allt du behöver är potatismos, vatten och några baconbitar som du sedan blandar ihop.

Om du vill göra den ännu godare kan du också lägga till lite riven parmesan på toppen.

Bacon är en bra matvara för vandring eftersom den håller sig 1-2 dagar utan att behöva vara i kylskåp, och det är en bra proteinkälla.

Det här är bara sju exempel på rätter som passar bra som vandringsmat. Tänk på att inte glömma salt, peppar och någon bulongtärning eftersom det kan höja de allra flesta maträtterna.

Vi har tidigare skrivit en artikeln flera bra tips på vandringsmat om du vill ha mer inspiration.

Om du letar efter matvaror som fungerar bra under lite längre vandringar så är makrill och tonfisk på burk, pesto, salami, ölkorv, bacon några bra alternativ som håller längre och som fungerar bra att äta med exempelvis en pasta.Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar